Истината отвъд пропагандата - кой е отговорен за войната в Сирия, кои са бежанците и като цяло какво да очакваме от целия този процес

Близкият изток и бежанците са теми, които в последно време предизвикват голям смут в сърцата на много хора. Негативните реакции не са малко и на моменти избиват в ксенофобия. Манипулациите на общественото мнение изкривяват допълнително възприятията, създавайки лъжливи представи за случващото се, и вкореняват още дълбоко в нас страха от другия. 

След като се нагледахме на видеа, заснели уж бежанци, наслушахме се и се начетохме на теории на конспирацията, видяхме и много "експертни" мнения, решихме да се обърнем към, човек, на когото темата е не просто близка на сърцето, ами и действително разбира - специалистът по въпросите на Близкия изток и журналист на свободна практика Руслан Трад. 

С него решихме да разбием някои от най-закоравелите митове, битуващи в населението - причините за конфликтите в Близкия изток, произхода на бежанците, защо идват към Европа, има ли фанатици сред тях. Въпросите са вдъхновени от български и чужди форуми и представят някои от най-консервативните мнения по темата. 

Представяме ви едно експертно мнение, което ни лишава от иначе много "яките" за пред медиите скандали. Само това, което ние и Руслан Трад виждаме като обективна истина по въпроса. 

Приятно гледане!


Въпроси:

- Защо отказваш вече да участваш в сутрешни блокове и други предавания, където те канят да коментираш въпросите с бежанците и Близкия Изток? - 0.23 мин.

- Американците ли са виновни за всичко? - 2.25 мин.

- Кои са интересите, които се противопоставят в Близкия Изток? - 4.30 мин.

- Как ще отговориш на тези, които твърдят, че преди Арабската пролет е било по-добре в региона? - 8.17 мин.

- Как се стигна до "Ислямска държава"? Кой я създаде, откъде се финансира? - 10.13 мин.

- Кои са бунтовниците? Въобще кои са силите, намесени в конфликта в Сирия и в целия Близък Изток? Как се разпределят силите и реално, кой зад кого седи? - 15.00 мин.

- Казваш, че принципно не са отговорни "Големите сили" за събитията в Близкия Изток, но за сметка на това те ще са отговорни за решението на проблема? - 16.00 мин.

- Кризата с бежанците. Само сирийци ли са бежанците? Какъв е съставът на бежанците, които прииждат в Европа - християни, мюсюлмани...? - 17.11 мин.

- В Сирия има гражданска война, за другите държави се казва, че няма война. Сега имигрантите от тях какви са - бежанци, икономически имигранти...? - 19.53 мин.

- Защо повечето от бежанците, преминаващи към Европа, са мъже? Защо не са останали по домовете си, за да ги защитават? - 21.26 мин.

- Сега идват бежанците и се получава един доста плашещ сблъсък на култури? Има един голям страх от ислямизиране - 24.36 мин.

- Другият голям страх е, че тези хора ще се капсулират в едни гета и това ще доведе до обичайните неща за едно гето - престъпност, проституция, кражби... - 26.40 мин.

- Какво могат да направят гражданите и институциите, че да се получи интеграцията? - 27:55 мин.

- Ще искат ли обаче бежанците да се интегрират? Самата дума "ислям" се свързва с изключително консервативни нрави и това е нещото, което плаши хората. - 28.46 мин.

- Колко още бежанци се очакват? Премиерът спомена за едни 8-10 млн. души. Колко очакваш ти? - 29.46 мин.

- Обобщи в 1 изречение посланието, което хората трябва да чуят. - 30.34 мин.
0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook