Съветът на Европа алармира за продължаващ провал в подобряването на отношението към лишените от свобода и условията в затворите у нас

Комисията за предотвратяване на изтезанията излезе със специално публично изявление по този повод - процедура, към която се пристъпва в изключително редки случаи и която е използвана едва 7 пъти от 1992 г. до днес, информира БНР.

Мисиите у нас от последните 20 години показват продължаващо малтретиране на затворници и арестанти от полиция и надзиратели, 

допускане на насилие между затворници

крайно лоши битови условия и недостатъчни здравни грижи.

За някои от тези проблеми Комисията за предотвратяване на изтезанията дори отчита влошаване на ситуацията. По голяма част от препоръките ѝ към българските власти, издавани от 1995 г. насам, не са последвани от никакви конкретни действия.

От комисията отбелязват и корупцията в българските затвори, 

където лишените от свобода плащат на надзиратели

административен или медицински персонал за неща, които им се полагат по закон - или за да получат специални привилегии.

Българските власти са били предупредени още преди година, че ще последва специално публично изявление. Отговорите им не са успокоили тревогите на Съвета на Европа, защото са били неизчерпателни, обяснявали са част от слабостите с действащото законодателство или с бюджетни ограничения и са отрекли наличието на други от посочените проблеми.

Същевременно стана ясно, че положението в затворите, 

насилието срещу деца в институциите

съдебната реформа и словото на омразата ще са акцентите в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет, посветен на състоянието на правата на човека у нас през 2014 г. 

Подобни анализи Българският хелзинкски комитет публикува от 1993 г. насам.

Източник: БНР