Според бившия служебен премиер предсрочни избори не са изключени

Има огромна гражданска енергия правилата на изборната игра да бъдат променени. Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки пред Би Ти Ви. Той беше там, за да коментира предложения от президента референдум за промяна на изборните правила.

Близнашки беше един от инициаторите за събиране на подписи за референдум по темата, след като при предното предложение на президента Народното събрание не склони да гласува провеждането на народно допитване.

Референдумът ми не е като референдума ти 

Според бившия служебен премиер политиците трябва да си дадат сметка, че гражданите са ентусиазирани и очакват подобно общественото допитване. "За "Белене" референдумът не беше успешен, защото хората не излязоха", заяви Близнашки, като подчерта обаче, че сега ситуацията е различна.

Той изтъкна въпроса за задължителното гласуване като най-важен. "Не можем да оставим новите поколения да станат отчуждени от политиката на страната", заяви Близнашки, допълвайки, че затова е нужно и задължителното гласуване - поне 10-12 години, за да се създаде усещане за отговорност.

Виж още: Президентът: Има съгласие за референдум за изборния кодекс

Няма кой да се противопостави на народния вот

"Ако хората дадат гласа си за това, едва ли ще има партия, която да се противопостави на народния вот", подчерта бившият премиер. И коментира, че задължителен вот ще „разшири активният избирателен корпус и ще ограничи влиянието на купените гласове и корпоративния вот".

"Крайно време е да имаме позитивен референдум, обществените нагласи са такива", каза още Георги Близнашки.

Близнашки също така не изключва предсрочни избори, ако коалиционните партньори не преодолеят различията си.

Източник: Би Ти Ви