Имало е крупна финансова измама, организирана от Цветан Василев, в която са присвоявани пари на КТБ, за да може Василев да придобива активи, смята проф. Валери Димитров

Сега всички рязко разбраха, че той притежава голяма част от българската икономика и я продава за 1 евро на хора, които никой не знае какви са и дали ще покрият дълговете тези фирми - така експертът по банково дело проф. Валери Димитров коментира по Нова телевизия изненадващата поява на инвеститор, който да закупи част от активите на фирмите на Василев, за които обаче до скоро всички институции обясняваха, че не са негови.

"Аз бих поставил въпроса какъв е небанковият и банковият бизнес на Цветан Василев

Това, което става ясно, е, че няма ясна граница между тях. Поставя се въпросът с чии пари е придобил дяловото участие във всички тези дружества"

Това от своя страна поражда въпроса не е ли с пари на вложителите в КТБ? Според мен става дума за една крупна финансова измама, организирана от Василев, в която са присвоявани пари на банката, за да може той да придобива активи", коментира проф. Димитров.

Отговорът на всички тези въпроси трябва да бъдат дадени от регулативните органи, допълни той.

"Хипотезата за сделки с подставени лица

които увреждат банката, не е разследвана от никого. Тя просто липсва", каза още проф. Димитров.

"Не мога да кажа еднозначно има или няма сделка и кой кой е в тези сделки. Това, което е
по-страшното е, че държавата не знае какво се случва. Почти година след случилото се в КТБ продължаваме да не знаем кой кой е в цялата схема и кое предприятие чие е, който стои зад тези сделки. 

Нещо, което трябваше да бъде изяснено от ДАНС и БНБ и да бъде прозрачно ясно",

коментира бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

„Подобен тип сделки, поради редица европейски регулации, би трябвало предварително да бъдат разрешени. Има формални изисквания, които не съм наясно дали са спазени“, допълни той.

"Прави се на луд и на твърде хитър, но всеки месец получава сериозната заплата, която УС му е определил и гласувал. 

В продължение на 12 години педантично следва линията нищо да не прави

всичко да отчита в своя полза" - това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" икономистът Кольо Парамов по повод изказването на управителя на БНБ Иван Искров, че мениджмънтът на КТБ, а не регулаторът е отговорен за станалото с банката. 

"Проблемът е в ниските икономически резултати от последните 2 години. Ние се върнахме някъде с около 36-40 месеца назад в проекта, който следвахме при първото правителство на ГЕРБ. Това, което става след юни, 

това разиграване на заемно-политическа схема на зависимости

доведоха до сериозно изменение на системата и доверието в нея", коментира Пръмов.

Искров не е подал оставка и няма да го стори, убеден е Парамов. Законът е категоричен, че процедурата за подготовка на замяна на управителя на БНБ започва след подаването на оставката, а не преди това, коментира икономистът изказването на Искров, че парламентът би му направил подарък, ако му намери заместник на поста и приеме оставката му.

Пазарната стойност на БТК е около 2 пъти по-висока от задълженията ѝ за 900 млн. лв.

заяви Парамов, като се позова на данни от облигационери в Лондон. Той припомни, че компанията вече е била продавана за сума, равна на годишната ѝ печалба и коментира сделката за телекома от вчера.

По закон, новите инвеститори са длъжни да декларират произхода на парите си, коментира Парамов. Сделката обаче е неосъществима до произнасянето на Върховния административен съд през май, категоричен е икономистът.

Трябва да има реален фалит на КТБ 

и тогава синдиците да влязат в пълномощията си за реализиране на масата на несъстоятелността - т.е. за продажба на част от имуществото за възстановяване на понесените загуби от Фонда за гарантиране и кредита от държавата.

Ако бъде сключена в момента, такава сделка може да бъде подложена "под много сериозни претенции в съда", заяви Кольо Парамов.

Източник: БНР, Нова телевизия