Тученицата, която доскоро служеше за храна на кокошките и расте във всеки селски двор у нас, е новата суперхрана

Краят на годината е съвсем близо, така че вече започват да се появяват прогнози какви тенденции ще определят следващата година, пишат колежките от Nie-Jenite.bg.

Австралийският кулинарен критик и съдия в "Мастършеф" Мат Престън споделя своята прогноза пред "Дейли телеграф" - Австралия.

Огън следвай ме

Ако 2015 беше годината на мариноването и ферментирането, 2016 ще е годината на готвенето с пламък.
Най-авангардните елитни готвачи като Грант Акац са съгласни - догодина огънят ще вземе своето.

Мини на зелено

Ресторантите няма как да бъда подминати от стремежа да се пести енергия и да се влагат усилия в устойчиво развитие. Току-виж желанието за пестене на ресурси доведе до готвене ако не на огън, поне на слънчева светлина.

Едно нещо, но като хората

От Сан Франциско до Париж и от Сингапур до Кейптаун, ресторантите се концентрират върху правенето на едно-единствено нещо. Например ресторант от високия регистър, който предлага единствено омар, приготвен по три начина. Ресторант за бързо хранене отвори Хосе Андрес, започнал кулинарната си кариера в митичния "Ел Були". Неговият Beefsteak, както личи от името, предлага само говежди пържоли.

Домашно, автентично, ръчно приготвено

Ще става все по-модерно ресторантите да си приготвят собствено сирене и студени меса.

Вдъхновение от Централна и Южна Америка

Странни и екзотични храни и продукти от Латинска Америка ще продължават да се появяват в менюто. Чували ли сте за луло? То е нещо като кръстоска между пасифлора и мангостин… ясно е за какво става въпрос, нали?

Корени, листа, грудки

Шеф-готвачите на класните ресторанти ще продължават да флиртуват с менюто на нашите предци събирачи и да експериментират с всякакви ядивни корени.

Класическият лозов лист също вече не е достатъчен, Хестън Блументал експериментира с различни листа, докато командирова своя прочут Fat Duck в Мелбълрн.

Америка открива тученицата - ето нещо, в което можем да изпреварим американците.

Хайвер

Пресен, пушен или сушен, хайверът е навсякъде. Използва се в сосове, гарнитури и подправки и във флагрантно пищни предложения като: "Златиста бутарга върху пресни домати и морски таралеж, под авокадо на филийка."

Източник: Nie-jenite.bg