Тученицата, която доскоро служеше за храна на кокошките и расте във всеки селски двор у нас, е новата суперхрана
Краят на годината е съвсем близо, така че вече започват да се появяват прогнози какви тенденции ще определят следващата година, пишат колежките от Nie-Jenite.bg.
Австралийският кулинарен критик и съдия в "Мастършеф" Мат Престън споделя своята прогноза пред "Дейли телеграф" - Австралия.
Огън следвай ме
Ако 2015 беше годината на мариноването и ферментирането, 2016 ще е годината на готвенето с пламък.
Най-авангардните елитни готвачи като Грант Акац са съгласни - догодина огънят ще вземе своето.
Мини на зелено
Ресторантите няма как да бъда подминати от стремежа да се пести енергия и да се влагат усилия в устойчиво развитие. Току-виж желанието за пестене на ресурси доведе до готвене ако не на огън, поне на слънчева светлина.
Едно нещо, но като хората
От Сан Франциско до Париж и от Сингапур до Кейптаун, ресторантите се концентрират върху правенето на едно-единствено нещо. Например ресторант от високия регистър, който предлага единствено омар, приготвен по три начина. Ресторант за бързо хранене отвори Хосе Андрес, започнал кулинарната си кариера в митичния "Ел Були". Неговият Beefsteak, както личи от името, предлага само говежди пържоли.
Домашно, автентично, ръчно приготвено
Ще става все по-модерно ресторантите да си приготвят собствено сирене и студени меса.
Вдъхновение от Централна и Южна Америка
Странни и екзотични храни и продукти от Латинска Америка ще продължават да се появяват в менюто. Чували ли сте за луло? То е нещо като кръстоска между пасифлора и мангостин… ясно е за какво става въпрос, нали?
Корени, листа, грудки
Шеф-готвачите на класните ресторанти ще продължават да флиртуват с менюто на нашите предци събирачи и да експериментират с всякакви ядивни корени.
Класическият лозов лист също вече не е достатъчен, Хестън Блументал експериментира с различни листа, докато командирова своя прочут Fat Duck в Мелбълрн.
Америка открива тученицата - ето нещо, в което можем да изпреварим американците.
Хайвер
Пресен, пушен или сушен, хайверът е навсякъде. Използва се в сосове, гарнитури и подправки и във флагрантно пищни предложения като: "Златиста бутарга върху пресни домати и морски таралеж, под авокадо на филийка."
Източник: Nie-jenite.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook