Това е първата титла за страната ни на европейско първенство по вдигане на тежести от 2014 г. насам

Божидар Андреев спечели титлата в категория до 73 кг на Европейското първенство по вдигане на тежести в Батуми, Грузия. 22-годишният ни щангист триумфира с двубой от 345 кг, като в движението изтласкване записа нов европейски рекорд - 192 кг.

Това е първата титла за България на европейско първенство по вдигане на тежести от 2014 г. насам, когато златото спечелиха Иван Марков и Ивайло Филев.

Във "Фейсбук" спортният министър Красен Кралев отправи поздравления към личния треньор на шампиона - Пламен Братойчев, старши треньора на националния отбор Иван Иванов и президента на федерацията Неделчо Колев.

"Постепенно този спорт, който ни е носил много радост, се връща на мястото си. През последните четири години нашето правителство положи огромни усилия за спасяването на българските щанги и ето че те се отплащат по най-добрия начин", отбелязва министърът.


Дотук страната ни заема второто място във временното класиране по нации, а до края на шампионата в Грузия предстои участието на още двама български щангисти - Христо Христов и Васил Господинов, които трябва да излязат на подиума в Батуми тази събота от 13 ч. българско време в категория 109 кг.

Пред БНР шампионът коментира: "Мечтая за олимпийска квота от малък. Искам на следващото световно да я спечеля. Искам да дам всичко от себе си и да зарадвам България, моя треньор и всички приятели и роднини."

Всъщност Божидар Андреев вече има олимпийски титла, но при младежите - от игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година, след дълга пауза, той се присъедини към националния отбор и спечели злато на европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в категория 77 кг с 338 кг двубой, а по-късно  се нареди девети на световното първенство в Ашхабад, Туркменистан, с 335 кг в категория 73 кг, припомня БНР.