В списъка са още "Шантав петък", "Събудих се на 30", "Голям", "Отново на 17", "Горещо маце" и премиерният тази седмица "Малката голяма работа"

Младежкият вид на Закари Леви и неговата отдаденост на образа са били решаващ фактор именно той да бъде избран за заглавната роля в "Шазам" - супергеройското алтер его на 14-годишния Били Батсън, който иначе се играе от тийнейджъра Ашър Ейнджъл (сериала "Анди Мак").

"Шазам", който е поредният свеж полъх в комиксовата вселена на "Ди Си" (след "Аквамен" от края на миналата година), събра близо 60 млн. долара от премиерния си уикенд в САЩ и още над 100 млн. от екраните по света. Това е първият игрален филм за този персонаж след поредицата от 1941-ва "Приключенията на Капитан Марвел", както е оригиналното име на супергероя.

Виж още: Всичко за Капитан Марвел (видео) 

"Важно беше да намерим някой, който да изглежда като дете в тялото на възрастен. Мисля, че масово срещана грешка, когато възрастни се опитват да играят деца, е да понижават коефициента им на интелигентност, поради което изглеждат глупаво на екрана. А децата не са глупави, те са просто неопитни и имат друга представа за живота. И не могат да преценяват правилно нещата, за разлика от възрастните", обяснява режисьорът на "Шазам" Дейвид Ф. Сандбърг, известен с хоръра "Анабел 2: Сътворение".

Не искам да казвам, че съм едно пораснало дете, но бях много ентусиазиран, изпълнен с надежда и енергия, споделя на свой ред 38-годишният Леви, популярен с главната роля в комедийния сериал "Чък". Актьорът е убеден, че четенето на комикси и играенето на видеоигри в детството определено му е помогнало. 

Двамата с Ашър Ейнджъл нямат общи сцени, но все пак прекарват известно време заедно, като заедно с режисьора обсъждат някои основни изражения и реакции, които биха могли да представят идентично на екрана.

Били се отличава със своята саркастичност, така че започнахме да надграждаме в тази насока, шегува се Леви, а Ейнджъл се съгласява: "Беше важно да разучим маниерите си и да правим някои неща по еднакъв начин, така че зрителите да са наясно, че на екрана е един и същ човек.“

По думите му да играеш момче в тяло на възрастен е все едно да се раздвоиш: "Децата не са толкова погълнати от живота, за разлика от възрастните. Те не се занимават със сделки или ипотеки; трябва само да ходят на училище и често си казват: "Хич не ми се влиза сега в час по математика." Те не са натрупали още опита и мъдростта на възрастните, за да разберат защо нещата са такива, каквито са..."

Но макар и вече възрастен, винаги съм се опитвал да запазя желанието си за живот, заедно с ентусиазма и искреността, което мисля, че е напълно присъщо за повечето деца, заключава той за героя си, който именно заради своята непокварена душа се сдобива с мъдростта на Соломон, силата на Херкулес, издръжливостта на Атлас, могъществото на Зевс, бойните умения на Ахил и бързината на Меркурий, въплътени в абревиатурата SHAZAM...

Това обаче далеч не е първият филм, в който деца се превръщат в големи - или обратното. От този петък по кината е "Малката голяма работа", където комедийната актриса Реджина Хол играе шефка на високотехнологична компания, която се събужда като своето 13-годишно "аз" - в чиято роля влиза младата звезда от сериала Black-ish Марсай Мартин.

Нейната асистентка пък е принудена да се представя за нейна майка и да я замества на работното място...

Един от класическите сюжети за деца, които стават големи, а възрастни - малки, е в книгата на Мери Роджърс от 1972 г. "Шантав петък". Той е екранизиран още през 1976 г. с Барбара Харис и младата тогава Джоди Фостър, а две десетилетия по-късно има и телевизионен филм с Шели Лонг от сериала "Бар Наздраве" и Габи Хофман. (През 1987 г. се появява и момчешка версия - Like Father, Like Son, с британския комик Дъдли Мур и Кърк Камерън.)

Най-популярен обаче е римейкът от 2003-та с Джейми Лий Къртис и Линдзи Лоън, съответно като майката и дъщерята, които си разменят телата, за да бъдат принудени да осмислят неразбирателството помежду си.

"Голям" (1988) на режисьорката Пени Маршъл пък е сред ранните и най-запомнящи се филми с Том Ханкс. Персонажът му там подобен на Били Батсън / Шазам - тийнейджър, който си пожелава да порасне и още на сутринта се събужда в тялото на възрастен.

Романтичната комедия "Събудих се на 30" (2004) е момичешкият вариант на тази история: 13-годишна тийнейджърка от 1987 г. (Криста Алън) се пренася напред във времето и се събужда като своето 30-годишно "аз" (Дженифър Гарнър).

Обратно, в "Отново на 17" (2009) Зак Ефрон е тийнейджърската версия на 37-годишния Матю Пери (да, от "Приятели"), чийто герой си мечтае за възможността да започне зрелия живот отначало...

Подобен е сюжетът на малко по-ранната фентъзи "Отново на 18" (1988), където има размяна на телата между 81-годишен дядо (комика ветеран Джордж Бърнс) и неговия внук (Чарли Шлатър), който е все още на ученическа възраст.

Тийнейджърската комедия "Горещо маце" (2002) обаче разбърква не само възрастта, но и половете - и така по силата на древна африканска магия най-популярната ученичка в една калифорнийска гимназия (Рейчъл Макадамс) се превръща в... 30-годишен криминално проявен (Роб Шнайдер), а той се оказва затворен в нейното спортно тяло на мажоретка, и то точно преди решаващ турнир.