Фехтовачката Ибтихадж Мухамад е първата американска мюсюлманка, която печели олимпийски медал със забрадена глава - и сега по неин образ и подобие е произведена първата "Барби" с хиджаб (видео)

След максимодела Ашли Греъм "Мател" отдават почит към още една американка, която разширява границите на възможното и вдъхновява подрастващите.

Виж още: Чао, чао, Барби!

Фехтовачката Ибтихадж Мухамад е първата US мюсюлманка, която печели олимпийски медал, носейки хиджаб - и сега е удостоена с честта да има кукла "Барби" по свой образ и подобие.

Когато си играех с Барби, можех да си представям и да мечтая каква ще стана, споделя състезателката по фехтовка, една от най-влиятелните личности на 2016 г. според сп. "Тайм" и създателка на модната линия Louella, която запълва пазарна ниша за жените, изповядващи исляма.

Според маркетинг отдела на компанията тя е вдъхновение за безброй момичета, които не са се чувствали представени във все по-голямото разнообразие от кукли "Барби". Надяваме се нейната история да им напомни, че могат да бъдат всякакви и да постигнат всичко, коментират от "Мател".

Виж още: "Ислямската колекция" на "Долче и Габана" - просто бизнес

В дизайнерския им център спортистката е взела дейно участие в изработването на прототипа, който е първата кукла "Барби" с хиджаб - допълнение към екипа за фехтовка.

Продуктовата линия Shero, инициирана през 2015, включва и други кукли по модел на известни жени, предимно афроамериканки: олимпийската шампионка по спортна гимнастика Габи Дъглас, балерината Мисти Копланд, режисьорката Ава ДюВерней и Зендая ("Спайдърмен: Завръщане у дома"), певица и актриса.

Виж още: Барби срещу клишетата в "Инстаграм"

Миналата година това беше Ашли Греъм, която поискала само бедрата на нейната Барби да са достатъчно широки.