Закупените състезатели прогресивно изместват децата от школите

Футболът от много години не е просто игра, а бизнес за милиарди. Реклама, телевизионни права, трансфери... с всяка година най-популярният спорт в света става все по-скъп и в него се наливат все повече пари.

Това доказва и статистиката на швейцарската футболна обсерватория CIES, според която само в най-титолуваното национално клубно първенство - английската висша лига, за трансфер са похарчени над 1 млрд. паунда само за тази година, пише "Дейли мейл". 

За постигането на тази рекордна най-голяма роля имат трансферите на чуждестранни футболисти, което до голяма степен стават реалност за сметка на израстването на родни таланти. 

Сред водещите европейски девизии по-малко от един от пет футболиста играят за отборите, от които са стартирали кариерата си, което е най-малко подобно съотношение от началото на статистиката на CIES. 

Още по-малко е съотношението в британската Висша лига, където едва един от всеки десет футболисти играе за първия си отбор. Това до голяма степен е резултат на бума на футбола като бизнес. 

Талантливи футболисти от малки държави

Тенденцията е богатите британски отбори често прибягват да покупка на талантливи футболисти от други далеч по-малко богати страни. Така например в последния трансферен сезон "Манчестър Сити" е похарчил над 100 млн. паунда за двама млади нападателя - Кевид де Бройне от "Волфсбург" и Рахим Стърлинг от "Ливърпул". Впоследствие техните клубове разходваха средствата за привличане на други таланти от конкурентни отбори. 

"Академиите за млади таланти ще станат безпредметни при този начин на развитие на футбола", според Тео ван Сеггелен, генерален секретар на FIFPro. 

Виж още: Висшата лига дава 1,3 млрд. паунда за развитие на футбола

"Трябва да преосмислим десйствията си. Нуждаем се от модел, при който клубовете имат реални стимули да развиват млади играчи", допълва още специалистът. 

Похарчените от английските клубове средства представляват около 40% от общия трансферен пазар във футбола. Около 65% от тези средства са насочени към играчи извън пределите на Великобритания. 

Висшата лига се очаква да похарчи дори повече през следващата година, предвид на сключените договори за телевизионни права от 5,14 млрд. паунда, което означава средно 81 млн. паунда на отбор в лигата, съставена от 20 тима.

Източник: "Дейли мейл"