Едва 3% от децата у нас се занимават със спорт

България не е спортна нация. Това заяви олимпийската шампионка Румяна Нейкова в сутрешния блок на "България от еър". По нейни думи това се потвърждава с последните данни на СЗО, според които 60% от хората в България никога не са спортували. 

Нейкова, заедно с председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, коментираха проблемите на училищното физическо възпитание у нас.

По думите на Таушанов едва 3% от децата у нас спортуват, докато преди 25 години спортуващите деца са били над 30%. Данните са посочени в стратегията на Министерството на младежта и спорта. 

Таушанов изрази мнение, че за справяне с проблема на децата с наднормено тегло у нас са нужни съвместни действия на здравното министерство, спортното министерство и Министерството на образованието и науката. 
Той подчерта, че реално не се прави нищо, за да се подпомогне превенцията на заболяванията у нас, която е официално заложена като приоритет в стратегията на здравното министерство.

Румяна Нейкова пък допълни, че Програмата "Здраво поколение" на правителството на МС се осъществява и се строи спортна база, но интересът от страна на деца и родители е изключително слаб. 

Виж още: Борисов призова родителите да контролират децата си

По нейни думи нито родителите, нито училищните директори съдействат за подхранването на интереса на децата към спорта.

"В момента има един делегиран бюджет, който се разпределя по училищата. Едно дете в училище струва една стойност за годината. Директорите се притесняват от това, че спортния специалист ще го вземе и ще го премести в спортно училище или в друга паралелка", обясни тя.

Пламен Таушанов, който е специализирал във Франция, даде пример с чужбина, където за часовете по спорт се използват базите извън училищата, като например туристически бази, дружества, квартални клубове и други.

Виж още: 7 причини да запишете децата си на танци

Според статистиките около 300 училища в България все още нямат спортни салони.

Източник: "България он еър"