Дронове, парични награди, лаптоп, стипендии за безплатно обучение от СофтУни, възможности за работа и стаж в големи софтуерни компании, сувенири и подаръци очакват състезателите

"СофтУниада" е национална олимпиада по състезателно програмиране и разработка на софтуерни проекти за ученици и студенти от цяла България, която е единствена по рода си. Първото й издание е на 9 и 10 януари 2016 г. в сградата на СофтУни на ул. "Тинтява" 15-17

Целта на подобно събитие е да послужи като мост между образованието и бизнеса, където те да се срещнат и запознаят, обясняват организаторите. Участниците в СофтУниада могат да се състезават в две категории:

- състезателно програмиране, което включва решаване на 10 алгоритмични задачи в рамките на пет часа на 9 януари. Решенията на задачите се оценяват на момента, като участниците могат да следят как се справят спрямо конкурентите си. Участието в тази категория е индивидуално, като единствената помощ, която могат да ползват състезателите, е от книги, учебници, както и интернет.

- уеб- и софтуерна разработка - разработване на уеб / мобилно / настолно или друго приложение, което да бъде представено пред жури на 10 януари. Могат да участват отбори до трима души, но се допускат и индивидуални състезатели.

При представянето на софтуерните проекти участниците могат да се изявят в най-добрата си светлина: да покажат творението си плюс своите умения и мотивация пред представители на бизнеса и някои от най-големите компании в софтуерната индустрия - уникална среща, която да послужи като първо стъпало за кариера в тази област.

Освен с хубави спомени, участниците в СофтУниада ще си тръгнат и с много награди. Всеки от победителите в състезателното програмиране (по един от двете възрастови групи) ще се прибере вкъщи с чисто нов дрон. В категория "Уеб- и софтуерна разработка" ще бъдат връчени три награди по 400 лв.

СофтУниадецът, който се представи най-добре по време на двата дни, пък ще получи специална награда - лаптоп. Ще бъдат връчени 10 стипендии за безплатно обучение в Софтуерния университет, а нНай-добре представилите се състезатели ще имат и възможност да започнат работа или стаж в различни софтуерни компании. 

Записването за участие в СофтУниада е отворено до 20 декември в сайта на СофтУни.

СофтУниада се организира от Софтуерния университет (СофтУни), който предоставя качествено образование, професия и работа за софтуерни инженери. Обучението е изключително практически насочено, отговарящо на тенденциите и изискванията на софтуерната индустрия. Софтуерният университет организира безплатни курсове по програмиране, като нова група стартира всеки месец.

Източник: СофтУни