Майчината смъртност спада с 44% спрямо нивата отпреди 25 години

Смъртните случаи, свързани с бременност, са спаднали близо наполовина през последните 25 години. Това става ясно от доклад на агенции на ООН, публикуван в The Lancet.

През 2015 г. около 303 хил. жени са починали заради усложнения по време на бременността, или до шест седмици след раждане. За сравнение през 1990 г. жертвите са били над 532 хил. броя.

Служители на Световната здравна организация (СЗО) определиха резултатите като "огромен напредък". Въпреки това едва девет държави са постигнали зададените от ООН цели.

Спад в смъртността

Докладът показва, че до края на 2015 г. майчината смъртност ще спадне с 44% в сравнение с нивата си през 1990 г., казва д-р Лейл Сей, координатор за научните изследвания на репродуктивното здраве към СЗО.

Тя обаче предупреждава, че напредъкът е неравномерен, тъй като 99% от смъртните случаи са в развиващите се страни. Регионът с най-висока майчина смъртност е Субсахарска Африка, където са регистрирани 66% от случаите.

Докато 39 държави отчитат "значителен напредък" в намаляване на смъртността, свързана с бременност, едва девет са постигнали предварително заложените цели. Това са Бутан, Кабо Верде, Камбоджа, Иран, Лаос, Малдивите, Монголия, Руанда и Източен Тимор.

Виж още: Къде е най-добре и най-зле да си майка?

В развитите държави случаите на смърт преди или непосредствено след раждане са спаднали с 48%.

Много държави с висока майчина смъртност ще отбележат слаб напредък или дори ще изостанат през следващите 15 години, ако не увеличим броя на акушерките и другите здравни работници в акушеро-гинекологичната сфера, казва изпълнителният директор на Фонда за населението към ООН д-р Бабатунде Осотимехин.

Най-голямо подобрение

Най-голямото подобрение е регистрирано в Източна Азия, където майчината смъртност е спаднала от 95 до 27 на 100 хил. души. Целта на ООН е да намали средните световни показатели до 70 на 100 хил. до 2030 г.

България е на 43-то място в индекса за майчин риск за 2013 г. в световен мащаб, но на 24-то място сред 27-те страни членки на ЕС. След нас остават само Малта (45-о място), Унгария (52-ро място) и Румъния (61-во място).

Виж още: Най-важното "секси" видео, правено някога

Индексът измерва фактори като майчина смъртност, детска смъртност при деца под 5-годишна възраст, брутен вътрешен продукт на глава от населението, очакван брой години, прекарани в училище, участие на жените в националното правителство и др., а данните са обобщени за периода 2010-2012 г.

Източник: The Lancet, UReport