Скандинавските държави са отличниците в класацията на Save the Children, България е номер 44 от 179

България е поставена на 44-то място сред общо 179 държави в годишната класация на неправителствената организация "Спасете децата", която публикува ежегодния си доклад State of the World's Mothers 2015. В Европа обаче страната ни заема предпоследната позиция.

Индексът на майчинството отчита смъртността при родилките и бебетата, колко продължава задължителното образование, както и доходите.

Същевременно българките се водят най-облагодетелствани в Европа - с майчинство над 400 дни. Месечната надбавка за дете у нас обаче е 35 лева, а в Германия - 184 евро.

Един от най-големите проблеми пред майчинството е липсата на подкрепа от държавата - за липса на детски градини, на социални услуги, от които се нуждае едно семейство, за да отгледа качествено детето си, коментира пред Нова телевизия Яна Алексиева, психолог в асоциация "Родители".

Тазгодишният доклад на "Спасете децата" е с подзаглавие The Urban Disadvantage и се фокусира върху живота на градските деца, а също така на социалната пропаст между бедни и богати.

При бебетата, родени в големия град, оцеляват най-богатите, отбелязват от организацията.

В градските зони вече живее над половината световно население, но близо 1/3 от тях, включително стотици милиони майки и деца, обитават гета, където няма чиста вода, здравно обслужване и хигиенни норми. А това е равносилно на смърт, заключават авторите на доклада.

Дори във Вашингтон бебетата на най-бедните семейства са изложени на десетократно по-голям риск от ранна смърт, отколкото родените в богаташки дом. По показателя "оцеляване" седалището на държавната власт в САЩ се нарежда на последно място сред 25-те най-богати световни столици.

На дъното в списъка са още Виена (Австрия), Берн (Швейцария), Варшава (Полша) и Атина (Гърция), а на върха: Прага (Чехия), Стокхолм (Швеция), Осло (Норвегия), Токио (Япония) и Лисабон (Португалия). 

Според събраните данни най-добре за майките се грижат Норвегия, Финландия, Исландия, Дания и Швеция, а САЩ са паднали до 33-то място. На дъното сред 179-те държави са Сомалия, Демократична република Конго, Централноафриканската република, Мали и Нигер.

Източник: Нова телевизия; Save the Children