Какво да кажем, ако искаме да накараме събеседника ни да ни се довери

За всеки човек, който иска да напредва в кариерата и в живота, комуникацията е от ключово значниие. За да се развивате, трябва да знаете как да се възползвате максимално от комуникацията си с околните

И въпреки че различните ситуации изискват използването на различен речник, има думи, чието влияние винаги е силно, пише entrepreneur.com. Така има няколко думи, които настройват хората по начин, който ги прави максимално отворени за нашето влияние. 

Ето какво не бива да пропускате да кажете, когато искате да спечелите някого за каузата си:

"Защото" - Обяснява мотивацията ви и увеличава шанса молбата ви да бъде удовлетворена.

"Благодаря" - самата идея за благодарност, за оценяване на чуждите усилия, печели събеседника ви. Започнете с тази дума и разговорът има значително по-голям шанс да тръгне в добра посока. Думата "Благодаря" показва, че оценявате отсрещната страна, а това кара хората на подсъзнателно ниво да искат да ви помогнат.

Виж още: 10 въпроса, с които да спрем да съдим другите

"Вие" - Това е един от добрите начини за манипулация чрез изместване на гледната точка. Когато човек желае нещо, най-често поставя фокуса върху себе си. Убеждаваща комуникация обаче се постига, когато поставите фокуса върху събеседника си, позволявайки му той да види нещата по друг начин. За целта обаче вие трябва да покажете, че сте погледнали през неговите очи. Така например ако се опитвате да го убедите, че работата с вас ще донесе промяна в положителен план, пробвайте да му я представите повече чрез негови поглед - "Ще видите разликата, ако направим това", вместо "Аз съм убеден, че ще има разлика..."

"Ако" - въпреки цялата условност, която тази дума носи, "ако" ни дава възможност да представим искането си, описвайки различните хипотетични варианти за развитие на ситуацията. Така показвме избора, пред който другия е поставен (като може разбира се да вложим малко манипулация, ограничавайки избора до това, което искаме ние, и това, което другият определено не иска).

Виж още: 5 психологически ефекта, които ни манипулират как да взимаме решения

"Ние"/"Заедно" - винаги е добре да дадеш на другия усещането и представата, че той е включен в това, за което се говори. Така се печели внимание, интерес и същевременно създава нюанс на фамилиарност и сътрудничество и правят настояването ви по-лесно за възприемане от отсрещната страна. 

Виж още: 7 силни думи, които ни помагат да печелим другите

Източник: entrepreneur.com