"Левски" публикува на сайта си възпоменателен текст - "46 години след Витиня..."

Днес се навършват 46 години от трагедията с Георги Аспарухов и Никола Котков. Двамата гениални футболисти загиват в катастрофа на прохода Витиня, пътувайки към Враца за приятелски мач.

Смъртта на двамата шокира цяла България. За погребението им в София има повече от половин милион души от всички краища на България. Хората са толкова много, че когато траурното шествие достига до Централните софийски гробища последните участници в него са на Герена, където се състои поклонението.

Виж още: Отборът на "Левски" от 1965 г.

В сайта на футболния "Левски" публикуваха послание по случай годишнината:

"Днес се навършват 46 години след трагедията на Витиня.

Ден, в който се покланяме пред двама велики спортисти и личности - пример за доблест и човечност.

Тъгата по Георги Аспарухов и Никола Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, но и на цяла България. Защото от загубата на доблестни хора винаги боли.

Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне. Те останаха във футболната и обществена памет със своят чар и елегантност. Бяха всенародни любимци и затова до наши дни не секва скръбта по ранната им гибел.

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК "Левски" се покланят пред паметта на Георги Аспарухов и Никола Котков."