Едва 400 са учителите до 25-годишна възраст, до 30 години са 2000

От общо 91 500 учители в България 25 хил. са в пенсионна възраст (включително за ранно пенсиониране). Почти 20 хил. от учителите пък са на възраст над 60 години, а 1100 учители са на възраст над 66 години. Данните са на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

В позиция на профсъюза се посочва, че "по прогнозни данни на МОН учителите, които ще се пенсионират през 2017 г., ще бъдат 7000, но по данни на Синдиката "Образование" пенсионирани през 2016 г. са 9000, а за 2017 г. могат да достигнат 8000 души".

Дефицитът в системата на образованието на млади учители е видим с "просто око" - отчитат от "Подкрепа" - 400 са учителите до 25-годишна възраст, до 30 години са 2000, а до 35 години са 3000 души.

Виж още: Близо 3000 души преподават в училища у нас, без да имат диплома

Една от ключовите причини младите хора да не искат да работят в системата на образованието са ниските заплати. Средно един учител (със стаж) получава нетно възнаграждение от 725 лв.

Още един важен фактор е и средата, която предполага работа под сериозен стрес. Сред другите причини за липсата на млади хора в системата на образованието от "Подкрепа" изброяват агресията в образователните институции, напористия натиск от страна на родители, институции и лоши закони, "приети набързо, "на крак" и без консенсус със социалните партньори, без лостове за овладяване на критичните ситуации".

Липсата на правила и санкции за поведението на децата и учениците, отсъствието на изисквания към семейството като основен център за възпитание и отговорност към бъдещето на страната, има разлагаща и демотивираща роля за българското образование, заявяват от синдиката. 

Виж още: Ще съкращава ли МОН 9000 учители?

Според синдикалистите "дадената и законова възможност родителите да упражняват натиск, даже рекет върху училищните власти, върху педагогическите специалисти, превръщат образователните институции в бойни полета, вместо в духовни средища на спокойствие, толерантност, сътрудничество и съпричастност, за да бъдат отгледани и възпитани едни достойни бъдещи граждани и строители на държавата".

Затова Синдикатът "Образование" настоява да се ревизира отговорно, компетентно и ангажирано цялостното отношение към образованието, но не само на думи, не само с празни от съдържание декларации и кухи обещания. Профсъюзът настоява за компенсаторни механизми, които да върнат уважението към институцията, достойнството на учителската професия и достойното заплащане на педагогическия труд.

Според синдикалната организация учителският труд трябва да бъде от втора категория.

Виж още: Едва 15% от училищата у нас разполагат с психолози

Източник: "Дарик"