Педагогически съветници пък има само в една четвърт от училищата

Само 15% от училищата у нас разполагат с психолози, а 26% - с педагогически съветници. Това показва статистика на просветното министерство, цитирана от в. "Сега". 

Дискусията за насилието в училище започна, след нещастен случай, при който 11-годишното момиче, починало след удар в корема от съученик. Както и при предишни трагични инциденти, разговорите за агресията сред децата и мерките, които могат да се вземат, се случват постфактум. 

Вчера по време на посещението си в Пловдив служебният просветен министър проф. Николай Денков коментира, че учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. 

Виж още: МОН обмисля санкции за безотговорни родители и агресивни ученици

"На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца", заяви той. Статистиката на МОН към края на 2016 г. е отчайваща - от близо 2600 училища у нас само 692 разполагат с педагогически съветници. Едва 389 школа пък имат психолог, който в огромна степен би следвало да помага на проблемните деца.

В интервю пред "24 часа" бившият зам. просветен министър Диян Стаматов, който отново е директор на 119-о СОУ в София, също призна, че у нас няма достатъчно добре подготвени училищни психолози, въпреки че нуждата от тях става все по-голяма. В случая с 52-ро училище стана ясно, че момчето, ритнало фатално съученичката си в корема, е посещавало психолог в продължение на две години. Директорът Данко Калапиш казва, че е имало драстична промяна в поведението на детето в положителна посока.

Според Стаматов всяко училище трябва да може да разчита на минимум един психолог, както и на поне двама педагогически съветници. По думите му при желание винаги може да се намерят средства за това от делегираните бюджети и да се спести от други дейности, например от ремонт. В тази връзка той призова МОН да въведе специална национална програма, по която всяко учебно заведение, особено най-малките, да получат педагогически съветник.

Виж още: Колко са децата убийци в България

Стаматов коментира и наредбата на здравното министерство от далечната 2000 г. за здравните кабинети в детските градини и училищата, според която медицински специалист се полага на минимум 800 ученици. Според него тя трябва да бъде актуализирана и медицинско лице да се полага и за 200 ученици, тъй като престоят им в училище е увеличен заради целодневната организация на учебния ден.

Директорът на 52-ро също сподели, че наемането на пълен работен ден на медицинска сестра за училища с под 800 ученици, каквото е неговото, е огромен проблем. В неговото школо все пак сестрата работела от 8 до 16:15 ч. Основната функция на здравните кабинети в училищата е да осигурят първа помощ до пристигане на линейка. В случая с 52-ро линейката е пристигнала за 27 минути.

Междувременно, стана ясно, че заключение за смъртта на 11-годишното момиченце ще има най-рано на 6 март. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че разследването е стартирало в петък след обяд. "Извършен е оглед на местопроизшествието. Разпитани са още през нощта много учители, родителите на починалото детенце и на детето, което е ударило с крак момиченцето. Нямаме заключение на съдебно-медицинската експертиза. Изключително важно е да знаем каква е причината за смъртта", допълни тя. 

Вчера екип от психолози на МОН влезе в училището, за да разговаря с учениците. Започна и проверка от РУО-София по организацията на учебния процес. За днес е планирана среща на проф. Денков със сдружението на общините, на която ще търсят решения за осигуряването на ефективна медицинска помощ в училищата. Предстоят още срещи със социалното и здравното министерство, МВР, Агенцията за закрила на детето и други институции, за да се търсят възможни решения за намаляване на агресията в училище.

Източник: в. "Сега"