Общо 110 войници основно от 61-ва Стрямска механизирана бригада заминават за размирната страна, където да се включат в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа"

България изпраща 33-тия си военен контингент в Афганистан. Общо 110 български военни заминават за размирната страна, за да се включат в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

Официалната церемония ще се проведе в Казанлък.

Българските военни ще бъдат изпратени от служебния министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Двамата се очаква да присъстват на изпращането на военните ни. 

Контингентът е в състав от до 110 военнослужещи, от които 8 жени. Той включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници, щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Основната част от 33-тия български военен контингент е от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов, държавен експерт в Инспектората на Министерство на отбраната. Участвал е в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2010 г. 

Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Ивайло Алексов от 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Капитан Алексов е завършил НВУ "Васил Левски" - Велико Търново през 2009 г. Това е неговото второ участие в международна мисия.

В Афганистан има български военен контингент от февруари 2002 г. насам - вече 15 години.