Сайтът на ЦИК регистрираше вчера до 10 искания на минута оттам

Българите в чужбина могат да подадат заявления, за да гласуват на вота на 26 март, за последно днес. Над 30 000 сънародници извън страната вече са заявили желание да участват в предсрочните парламентарни избори, показва справка в сайта на ЦИК. 

Изискването в Изборния кодекс в страни извън ЕС да не се откриват повече от 35 секции на избори предизвика в Турция двоен скок на предварителните онлайн регистрации от желаещи да участват във вота. До 17.30 ч. вчера от южната ни съседка на сайта на ЦИК бяха получени над 17 800 заявления. На последните парламентарни избори те бяха 8983, а на президентските миналата година - 8842. 

През целия ден вчера броячът на страницата на ЦИК отчиташе между 4 и 10 нови заявки на минута от Турция. Най-често те идваха от Истанбул, Измир, Бурса и Чорлу.

Окончателният брой на секциите извън страната ще стане ясен на 4 март. 

В страните извън ЕС не могат да се разкриват повече от 35 секции. Промяната в Изборния кодекс бе приета от миналото Народно събрание, като това стана под натиска на Патриотичния фронт. Оттам се опасяваха, че именно контролиран вот от Турция може да окаже твърде голямо влияние върху резултатите от изборите. 

След Турция най-активно се регистрираха живеещите във Великобритания - над 4600 заявки, в Испания - 2850, в САЩ - 2610, в Германия - 2510 и т.н.

Искания за гласуване са получени и от далечни дестинации като Виетнам, Куба, Мексико.

Източник: Нова телевизия