Училищата запълват все по-големите дупки с хора, които нямат преподавателска правоспособност, а се очертава недостигът на кадри в сектора да става все по-голям

Близо 3000 учители преподават без да имат съответната диплома. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева в интервю за в. "Монитор". 

По думите ѝ това са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози. Въпросните учители са назначени със статут на "нередовни" учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието - около 580 лв., обяснява Такева. 

Тези преподаватели водят часове основно по чужди езици, математика и информатика. Едновременно с това, отново заради недостига на учители, над 5500 пенсионирани педагози преподават в клас. 

Според директора на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева и в столицата има "нередовни" педагози, като там обаче става дума за специалисти с висше образование, което обаче не е педагогическо. В столицата най-търсени са преподавалите по математика, чужди езици и информационни технологии. 

От СУБ предвиждат, че до няколко години ще има недостиг от около 6000 преподаватели за цялата страна. 

Към момента най-голяма нужда има от учители по физика, които в момента са едва 600, като се очаква в близките години около половината от тях да се пенсионират. Подобно е положението и при химиците, които са 893-ма, но се очаква около 1/3 от тях скоро да се пенсионират. 

Според Такева основната причина за недостига на кадри в сектора е ниското възнаграждение. Учителите, които пък знаели чужди езици, се насочвали към частния сектор или към чужбина именно заради по-високите възнаграждения. 

Едва 44 са педагозите по италиански език в цялата страна, по испански са 183, по френски - 271, а по немски - 802. 

От тази година преподавалите получават по-високи заплати. Увеличението е средно 10%. Така минималните възнаграждения в сектора се увеличават от 600 на 660 лв. Старшите учители и възпитатели пък ще взимат минимум 688 лв., а главните - 726. Училищните директори ще са със заплата от поне 825 лв., а техните заместници - със 770 лв. От тази година обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати. 

В същото време броят на студентите по педагогика вече е по-голям от този на следващите право. Това показва шестото издание на рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера (14 февруари) в Министерството на образованието и науката. 12 652 са записаните да учат за учители, а желаещите да стават юристи са 10 605.

Източник: в. "Монитор"