През януари и февруари излизат "Винил" на Скорсезе, "Милиарди", "Колония", "Анджи Трайбека", "Колеж за магьосници" и, разбира се, "Досиетата Х"

Американският филмов институт вече определи 10-те най-добри US сериала на изминалата 2015 г.:

Американците
Black-ish
Вътрешна сигурност
Игра на тронове
Империя
Master of None
Mr. Robot
Обадете се на Сол
Unreal
Фарго

Специална почетна награда получава приключилият с най-великата реклама на света "Момчетата от Мадисън авеню", попадал в престижния списък на АФИ цели седем пъти - повече от всеки друг сериал.

Виж още: Най-пиратираните филми и сериали през 2015 г.

Междувременно американските телевизии и онлайн платформи са се заредили с нови сериали, на които, надяваме се, също предстои да се борят за най-престижните тв отличия. Ето 10 от най-перспективните:

Colony (Колония)

В главните роли са Джош Холоуей ("Изгубени", "Специално разузнаване"), Сара Уейн Келис ("Бягство от затвора", "Живите мъртви"), Питър Джейкъбсън ("Д-р Хаус").

Премиера: 14 януари по USA, където през 2015 г. тръгна и новият култов хакерски сериал

Един от създателите на сериала "Изгубени" Карлтън Кюз се завръща към фантастиката с нова драма за човечеството, предало контрола върху Земята върху извънземните.

Сюжетът е вдъхновен от нацистката окупация на Париж през Втората световна война и се отнася не толкова до извънземното нашествие (а ла "Денят на независимостта"), колкото до последиците от него (като в The Leftovers / Останалите).

Idiotsitter (букв. - "Тъпогледачка")

Премиера: 14 януари по Comedy Central

Джулиан Бел пренася уебсериала си по комедийния канал. Главната героиня в Idiotsitter е безработна висококвалифицирана специалистка, която кандидатства за работа като гувернантка (Шарлот Нюхаус), но установява, че трябва да се грижи не за малко дете, а за разглезена богата хулиганка, поставена под домашен арест (Бел).

Billions (Милиарди)

Премиера: 17 януари по Showtime

Деймиън Луис ("Вътрешна сигурност", "До живот") играе мениджър на инвестиционен фонд, който осъществява някои недотам читави сделки, а по петите го дебне прокурор (Пол Джамати), за да му повдигне обвинение. Създатели на този драматичен сериал в стила на "Големият залог" и "Вълкът от Уолстрийт" са репортерът от "Ню Йорк таймс" Андрю Рос Соркин и сценаристът на "Комарджии" (Rounders, 1998) Брайън Копелман.

Пилотният епизод е режисиран от Нийл Бъргър ("Илюзионистът", "Дивергенти"), който е и изпълнителен продуцент на сериала. 

Angie Tribeca (Анджи Трайбека)

Премиера: 17 януари по Ти Би Ес

Семейният тандем сценаристи Нанси и Стив Карел са създали пародия на полицейски сериал с Рашида Джоунс от Parks and Recreation като служител с 10-годишен стаж в "Звеното за възможно най-гнусни престъпления" (Really Heinous Crimes Unit) в Лос Анджелис. 

Досиетата Х

Премиера: 24 януари по "Фокс", у нас от 26-и

Агентите на ФБР Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) и Дейна Скъли (Джилиън Андерсън) се завръщат! Култовият тандем се събира отново за няколко нови епизода от сериала "Досиетата Х". Поредицата на Крис Картър дебютира в ефира през септември 1993 г. и се задържа на екран до 2002 г., като междувременно печели 16 награди "Еми" и пет "Златен глобус". Бяха заснети и два игрални филма.

The Magicians

Премиера: 25 януари по Syfy

Екранизация по поредицата на журналиста от сп. "Тайм" Лев Гросман, познат и у нас с "Колеж за магьосници", описвана като кръстоска между "Хари Потър" и "Хрониките на Нарния". Фентъзи трилогията за Куентин Колдуотър наистина напомня за "Хогуортс", с купоните, любовните връзки и всевъзможни други драми, но героите в сериала са малко по-големи, вече в студентска възраст... 

American Crime Story (Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън)

С участието на Куба Гудинг-младши, Джон Траволта, Дейвид Шуимър, Сара Полсън, Нейтън Лейн, Брус Грийнуд, Селма Блеър, Кони Бритън.

Премиера: 2 февруари по FX, у нас - от 3 февруари по "Фокс"

American Crime Story, от създателя на "Зловеща семейна история" Райън Мърфи ("Клъцни/срежи", "Клуб Веселие" и "Кралици на ужаса", който тръгва у нас този януари по "Фокс лайф").

Поредицата е минисериал в стила на American Horror Story, а първият сезон е посветен на процеса срещу О.Дж. Симпсън, който така вълнуваше американците през 90-те - и по-скоро задкулисието му.

Vinyl (Винил)
Премиера: 14 февруари по HBO

Продуцентите на "Престъпна империя" Мартин Скорсезе и Терънс Уинтър са разработили 10 епизода за продуцент на звукозаписна компания през 70-те, с участието на Оливия Уайлс и Боби Канавале. Мик Джагър е изпълнителен продуцент на сериала, който обещава още повече секс, наркотици и рокендрол, отколкото в едноименната поредица на Денис Лиъри.

11.22.63 (22 ноември 1963)

Премиера: 15 февруари по Hulu

Фантастичен минисериал, който пренася на малкия екран едноименния роман от Стивън Кинг с помощта на Джей Джей Ейбрамс ("Изгубени", "Наричана още..."). Джеймс Франко е в ролята на гимназиален учител, който се връща назад във времето до 22 ноември 1963 г. в опит да предотврати убийството на президента Джон Кенеди.

Участват още: Крис Купър, Ти Ар Найт, Джош Дюхамел, Сара Гадон, Чери Джоунс, Люси Фрай, Джордж Маккей и Даниел Уебър.

10. "Луцифер"

По "Фокс" в САЩ от 25 януари

Комиксова адаптация в стил "черна комедия" с уелския актьор Том Елис ("Ръш") в заглавната роля.

Виж още: Ами ако Дяволът бродеше сред нас?