Според министъра на туризма Николина Ангеликова можем да се надяваме на успешен зимен сезон с много туристи

Коледа и Нова година са били успешни за българския туризъм. Това стана ясно от интервю на министъра на туризма Николина Ангеликова през БНТ.

Общо 370 хил. туристи са посетили зимните ни курорти по празниците. Това е ръст от около 3% спрямо миналата година. Приходите само от нощувки за празниците възлизат на 37 млн. лв. 

Според Ангеликова по Коледа и Нова година българите и чужденците в курортите ни са били в съотношение 50/50. Сред чуждестранните туристи са преобладавали гости от Великобритания, Турция, Русия, Израел и Молдова, като и трите ни големи зимни курорта - Боровец, Пампорово и Банско са отчели много успешни празници.

Виж още: България е в топ 3 на най-евтините дестинации за руснаците​

Ангеликова изрази надежда за един добър зимен сезон за българския туризъм, като за това говори и обявеният от летищата ръст на заявените полети към страната. Само от Русия има ръст на заявените полети от 8%.

Според министъра на туризма се работи усилено за облекчаване на визовия режим за руснаци. 

"За нас Русия е много важен пазар. Според информацията, която получихме от руски туристически фирми, напълно реалистично е броят на руските туристи да се увеличи с 30%", заяви Ангелкова.

По думите на Ангелкова ще се борим за ръст на руските туристи от поне 30%. Очакваме ръст на туристите от Турция, подчерта тя. Работи се за ръст на туристите от скандинавските държави, от Германия, Франция, Белгия и Холандия. Води се и непрекъснат диалог със ски бранша за наредбата за ски учителите. Целта била да се гарантира безопасността на потребителите.

Виж още: С руснаци на море

Изследвания на чужди компании показват, че ние сме изключително конкурентоспособна дестинация по компонентите цена-качество, каза още Николина Ангелкова.

Източник: БНТ