Дейвид Духовни и Джилиън Андерсън се завръщат в култовите си роли, но за кратко

"Досиетата X" се завръщат с минисериал от шест епизода, съобщиха от "Фокс". Снимките започват през лятото с оригиналните актьори Дейвид Духовни като ФБР агента Фокс Мълдър и Джилиън Андерсън в ролята на д-р Дейна Скъли.

Виж още: Отново "Туин пийкс" през 2016 г.

На борда е и Крис Картър - създател и изпълнителен продуцент на оригиналния сериал, който изкара в ефир девет сезона през 1993-2002 г. Все едно сме били в 13-годишна рекламна пауза, пошегува се той и допълни: "Добрата новина е, че светът е станал още по-странен и сега е най-подходящото време да разкажем тези шест случки."

Надявам се след 13 години костюмът все още да ми става, коментира на свой ред Духовни в "Туитър".

Най-дълголетният фантастичен сериал по големите тв мрежи зад Океана е отличаван три пъти със "Златен глобус" за най-добра тв драма, а през 1997 г. неколкократно номинираните Духовни и Андерсън получават и актьорските отличия. В актива му има и общо 16 награди "Еми" в различни категории.

От тв студията "Туентиът сенчъри фокс" го описват като световен феномен, който е повлиял съвременната масова култура - и същевременно е завоювал от самото си начало армия предани фенове, с каквато малко тв поредици могат да се похвалят.

Още преди края на тв сезоните, през 1998 г., разследването на паранормални явления се пренася и на големия екран. По същото време култовият тандем е възпят от "Кататония" в хита им Mulder and Scully.

Десетилетие по-късно се появява и следващият широкоекранен филм с подзаглавие "Искам да повярвам", който предизвиква по-скоро разочарование.

Двамата главни актьори така и не направиха кариера в голямото кино, но поне се сдобиха с нови хитови сериали. Напоследък Джилиън Андерсън участва в "Ханибал" (с героя от "Мълчанието на агнетата" на Томас Харис) и редом с Джейми Дорнан в криминалната драма на Би Би Си The Fall.

Виж още: 10 холивудски актьори, които са се пробвали и в порното

Преди да изпълни ролята на ченге в 13-серийния Aquarius, чиято премиера е насрочена за края на май по американската Ен Би Си, Дейвид Духовни игра писателя Ханк Муди в "Секс до дупка" (Californication), приключил миналата година след седем сезона.