Ще взимат паспортите на осъдените със забрана за напускане на страната

Народното събрание прие на първо четене исканите от главния прокурор Сотир Цацаров промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които, когато подсъдимият е признат за виновен, осъден е на наказание лишаване от свобода, изпълнението на което не е отложено и е налице реална опасност да се укрие, съдът може да замени мярката за неотклонение с по-тежка.

Вземат се паспортите на осъдените със забрана за напускане на страната

На практика идеята е да се отнемат паспортите на лицата, на които е наложена забрана за напускане пределите на страната, като им се издават заместващи документи. Предложението беше лансирано преди време от главния прокурор. Той мотивира промените, като обясни, че забраната за напускане на страната към настоящият момент на практика е недействаща.

Един от поводите за тази промяна беше изчезването на Братя Галеви през май 2012 г., когато състав на ВКС им наложи по 5 години ефективен затвор. Тогава съдебната охрана трябваше да ги прибере за излежаването на присъдите, но се оказа, че двамата осъдени ги няма, като вече три години се укриват успешно от българските власти и Интерпол.

Тълкуване на НПК

Тогава правосъдният министър Диана Ковачева поиска тълкуване от ВКС върху казуса дали когато съдът постанови затвор, присъдата, макар и невлязла в сила, може да послужи като основание за задържане на подсъдимия. По-късно общото събрание на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) оневини с тълкувателно решение съдиите по случая с избягалите Пламен Галев и Ангел Христов.

С други приети на първо четене днес текстове се изменя редът за разрешаване за използване на СРС по отношение на съдии, прокурори и следователи.

Такова разрешение ще се дава предварително от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) или от изрично оправомощен от него зам.-председател, по искане на главния прокурор или изрично оправомощен от него заместник.

Източник: UReport.bg