Турският генерален консул Алпер Акташ притиска община Хасково да не кръщава градски парк с името "Арменци", потвърди пред "Труд" кметът Георги Иванов

От началото на тази седмица Акташ настоявал за среща с градоначалника и с председателя на местния парламент Иван Иванов. Управниците отклонили тези покани с мотивите, 

че не е работа на чужда държава да се меси в общинската политика

"Няма да допусна вмешателство на чужда държава при вземането на решения кое как да се казва в Хасково. В града ни има немалка арменска общност. Имаме арменска църква. Имаме и няколко почетни граждани с арменско потекло. Защо тези хора, допринесли за развитието на Хасково, да нямат парк "Арменци", коментира кметът.

Иванов припомни как преди години съветници от партия "Атака" внесоха искане в ОбС да се гласува декларация срещу геноцида на Турция над арменците. "Тогава бях против и декларацията не бе приета. Аргументът ми бе, че не е наша работа да се бъркаме в отношенията между две суверенни държави", каза градоначалникът. 

Той припомни, 

че пак преди години е отхвърлил докладна на "Атака" и за смяна на имената на местностите в общината, носещи турски имена

В местната администрация се чудят как информацията за именуването на парка е стигнала до консула. Те предположиха, че някои местни "доброжелатели" са се обадили в консулството, за да забъркат интрига.

Предложението за кръщаването на парка, ще бъде разгледано на заседанието на общинския съвет този петък.

Арменската общност в лицето на читалище "Арарат 2001" и Църковното настоятелство при арменската църква "Сурп Степанос" в Хасково поискаха да се именува парк по повод 100-годишнината от геноцида на арменците. 

След разговори с общината се стигна до консенсус, че най-добре е да се намери място, което да бъде кръстено, 

но да не се акцентира върху геноцида, тъй като темата е деликатна

Така бе решено да се предложи на вниманието на ОбС паркът между 4 улици в града да се казва "Арменци".

В четвъртък пък Тракийското дружество в Хасково открива паметна плоча в близост до паметника на капитан Петко войвода. Поводът е изтреблението от турците на тракийските бежанци. Срещу това няма протести от съседната държава.

Източник: "Труд"