Ето 10 интересни факта за Космоса, които ще ви впечатлят:

1. Всички сме създадени от звезди. Те се нагорещяват до такава степен, че ядрата на атомите им се сливат и образуват кислорода, който дишаме, въглерода в нашите мускули, калция в костите ни и желязото в кръвта. Ти, аз, всички сме създадени от звезден материал. 

2. Нашата Вселена може да е част от по-голяма мултивселена. Много учени подозират, че видимата Вселена представлява миниатюрно мехурче в безкраен океан от други Вселени.

3. Ако поберем всички събития, свързани с Космоса, в една календарна година, цялата регистрирана история на човешката цивилизация до ден днешен ще трае само 14 секунди. Всеки човек, за когото някога сте чували, се побира в този кратък времеви отрязък. Всички крале и битките им, миграциите и изобретенията, воините и любовните истории, всичко, което се е случило в книгите по история, е протекло само в рамките на 14 секунди в този космически календар.

Видео: Новият "Космос", 35 години след Карл Сейгън

4. Джордано Бруно не е разполагал с научни доказателства, които да подкрепят убежденията му за Космоса. Въпреки това той е бил изненадващо прав. Бруно не е бил учен. Неговата визия за Космоса се е базирала на чистите предположения, тъй като не е имал доказателства, с които да я подкрепи.

5. Цялата Слънчева система е обградена от ледена обвивка, образувана от комети, които са невидими за нас. Всеки от тези малки светове се намира на същото разстояние от своя съсед, на което е и Земята от Сатурн.

6. Кометите идват от Облака на Оорт. Той представлява маса от ледени тела, намиращи се по покрайнините на Слънчевата система. Те обикалят около Слънцето. Кометите са реещи се в пространството планини от лед и камъни, които са запазили останките от раждането на Слънчевата система.

Фотогалерия: Топ 10 космически пейзажи

7. Първоначално нашите очи са еволюирали така, че да виждаме под водата. Затова днес зрението ни не е толкова добро, колкото би трябвало. Когато нашите земноводни предци са напуснали водата и се озовали на земята, техните очи (които по принцип са създадени, за да виждат под водата), не били толкова добри за гледане във въздуха. 

8. Едмънд Халей не е "открил" Халеевата комета. Халей е търсел информация за всяка една комета, видяна от Европа между 1472 и 1698 г. Той се опитва да определи какъв е бил пътят й през Kосмоса. След множество усилия и най-вече благодарение на математическия си талант, Халей открива, че кометите са свързани със Слънцето посредством дълги елипсовидни орбити.

Виж още: НАСА награди наш ученически проект за град в Космоса

9. Бавноходката е единственото животно, което е оцеляло през всички пет основни масови изтребления на живота на Земята. Едва ли сте ги забелязали - те са с размери от 0,1 до 1,5 мм. Въпреки това обаче са изключително издръжливи и са се задържали на Земята почти половин милиард години. 

10. В един момент Андромеда и Млечният път ще се слеят в една галактика. Това обаче няма да е катастрофално събитие. Причината за това се дължи на факта, че разстоянието между звездите е много по-голямо от техния размер. Aко има някакъв живот по тези светове по това време, той няма да е застрашен. Нещо повече - извънземните същества ще бъдат възнаградени с невероятно светлинно шоу, което ще трае 1 милиард години. Те ще се наслаждават на танц на половин трилион звезди.

Източник: Cosmos: A Spacetime Odyssey / Obekti.bg

"Космос: Пътешествие в пространството" е по "Нашънъл джеографик ченъл" всяка неделя в 20,55 ч.