Шампиони и звездни любимци участваха в "БГ йорки 2014: Голямата среща на малките"

Помните ли онази автомобилна реклама, която беше "кръстосала" доберман и чихуахуа? Йоркширските териери също са миниатюрни, но носят твърдия характер на истински териери. Затова бъдещите им стопани трябва да имат едно наум, че минилюбимецът им е винаги готов да влезе в схватка със съперници, които са десетки пъти по-големи от него.

Според специалистите обаче кученцата са любвеобилни и се отглеждат лесно в градска среда. Йоркитата могат да бъдат и доста шумни, когато охраняват дома си, предупреждават опитни стопани. Някои експерти дори ги причисляват към породите с "наполеонов комплекс".

Заради размера си се нуждаят от повишено внимание. Според официалния стандарт представителите на породата достигат в зряла възраст 3,175 кг за мъжки екземпляр. Затова не е препоръчително да живеят в дом заедно с малки деца - лесно могат да бъдат наранени.

Поредицата "Въведение в кучетата" (Dogs 101) по телевизия "Анимал планет" пък изтъква, че породата се смята за хипоалергенна - и понякога издават безобиден звук, който наподобява крякане на гъска и се държи на т.нар. "фарингеален рефлекс".

Още любопитни факти за йоркширските териери (вж. по-долу) научихме след първата от поредица тематични сбирки за фенове на популярни у нас породи, домакинствана от PETS&U.

Близо 50 йоркширски териера, сред които международни шампиони и любимци на известни личности, се събраха на срещата в София през уикенда, организирана от Националния киноложки клуб "Йоркширски териер".

За гостите бе направена професионална груминг* демонстрация на основните принципи и тенденции при фризирането и стилизирането на йоркита, а 26 представители на породата се включиха в конкурса за най-атрактивен стайлинг, журиран от тв водещата Ели Гигова. 

Победителката - 2-годишната Моли, която спечели журито с цялостна визия, решена в розово

"Въпреки че липсва пълен регистър, можем да твърдим, че йоркширският териер е най-популярната порода малки кученца у нас. В клуба са записани само чистокръвни представители с установено родословие. В нашата племенна книга през последните три години са регистрирани 232 кученца", обясни Екатерина Динева, отговорник развъдна дейност в клуба на йоркширския териер.

Родени у нас йоркита могат да се похвалят с международни титли, сред които шампион на България, Сърбия, Македония, "Интер шампион" за Молдова, Румъния и Коста Рика, както и "Бебе световен шампион" в клас женски и мъжки екземпляр за 2013 г.

"Ако решите да си купите йорки или друга порода куче или котка, не го правете от магазина или от неясен търговец. От една страна, така не получавате информация за родословието и съответно за здравето на животното, и от друга - инвестирате в порочната практика животните да бъдат развъждани и продавани в ужасни условия, в аквариуми и малки клетки", призова управителят на магазин PETS&U Цанко Цанков.

Не е удачно йорки или друго животно да се подарява, защото отглеждането му е въпрос на осъзнат избор и голяма отговорност, уточни още той.

Ели Гигова със собствения си домашен любимец от породата - Принц, и участници в конкурса

Още любопитни факти за йоркширските териери:

- Породата е на близо 150 години. Създадена е от шотландци и англичани чрез кръстосването на поне три различни породи териери.

- В началото йоркитата са развъждани с основна цел лов и изтребване на гризачи. Били са идеалните ловци на плъхове и мишки.

- Повечето йоркита са дълголетни и живеят до 15 години и повече - което се равнява на 76 човешки години.

- През последните две десетилетия в САЩ 30% от чистокръвно развъжданите кучета са йоркита. В световен мащаб това е втората най-разпространена порода.

- Героят от Втората световна война Смоуки има издигнат паметник.

- Йоркширски териер е и породата на най-малкото куче, за което съществуват документални свидетелства. То е живяло едва две години в Англия и е тежало малко над 100 грама.

- Породата е записана официално с името "йоркширски териер" през 1870 г. През същата година първият неин представител е пренесен и в САЩ.

- Актрисата Одри Хепбърн е първата, която въвежда йоркита в американското "висше общество". Нейното първо и най-любимо куче Мистър Феймъс (Г-н Популярен) дори се снима с нея във филмови сцени - макар че в "Закуска в Тифани" й партнира котка.

- Пепеляшка се казва йоркито на Парис Хилтън, което съжителства с другите й любими кучета в специално построено за тях имение. Йоркита се отглеждат в домовете на Орландо Блум, Линдзи Лоън, Наоми Уотс, Бритни Спиърс, Хилари Даф, Жизел Бюндхен, Анастейша.

* Груминг - професионалната процедура за изкъпване, изсушаване, сресване и фризиране на кучетата. Тя е задължителна при подготовката им за състезания и изложби, но в днешно време се ползва редовно и от стопаните на любимци, които не участват в такива форуми.