Легендарният научнопопулярен сериал, от който научихме, че в Космоса лети и българска народна песен, се завръща с нови 13 епизода

"Космос" на Карл Сейгън бе излъчен за първи път по американската обществена телевизия Пи Би Ес през 1980 г., а скоро след това и у нас. Епизодът "Дълга памет", в който се разказваше за мисията на сондата "Вояджър", ни разкри, че на златния диск с послания към извънземния разум е записана и песента "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. (Виж още: Космическото ни бъдеще според Карл Сейгън).

Днес авторът на поредицата е покойник, но съсценаристите Ан Дръян, негова партньорка и в живота, и астрономът Стивън Сотър обединяват усилията си с продуцента Сет Макфарлан, за да създадат продължение на оригиналната поредица.

Ще го гледаме по телевизията всяка неделя, а тв премиерата у нас е едновременно по "Нашънъл джеографик ченъл" и развлекателния "Фокс", на 16 март от 20,55 ч. Новият водещ е астрофизикът Нийл Деграс Тайсън ("Да паднеш в черна дупка"/Death By Black Hole, "Космически хроники"/Space Chronicles: Facing the Ultimate Frontier), който ще ни покаже как сме открили законите на природата и сме засекли координатите си в пространството и времето.

Продължението на "Космос" използва нови похвати в научния разказ, за да разкрие необятността на Вселената, и си служи с популярни елементи от оригиналния сериал, включително кораба на въображението и космическия календар.