След "Елена" гледай онлайн и филма, с който руският режисьор стана любимец на киноманите по цял свят

Гледай "Завръщане" онлайн в Kidamom.com

"Всичко започна с три новели, които направих за сериала на Ren TV "Черная комната" (Черната стая). Работата ми се хареса на продуцента Дмитрий Лесневски и той реши да заснемем пълнометражен филм - дебют и за мен, и за него", разказва Андрей Звягинцев за "Завръщане", който го превърна в един от най-изтъкнатите съвременни руски режисьори.

Филмът от 2003-та предизвика сензация още с победата си на юбилейния 60-и кинофестивал във Венеция, където получи два "Златни лъва" - в конкурсната програма и надпреварата между дебютните ленти (т.нар. "Лъв на бъдещето"), плюс още три съпътстващи награди.

Критиците припомнят, че през 1962-ра Андрей Тарковски също взима "Златен лъв" с първия си филм "Иваново детство". Паралелите се откриват и между героите в двете им творби...

Сюжетът

Животът на двама братя се променя коренно от деня, в който баща им, когото не са виждали никога досега, съвсем неочаквано се появява в дома им. Свикнали да живеят без татко си, момчетата са изградили силна връзка помежду си. 

След като получава разрешение от майка им, мъжът ги взима на кратко пътуване. Първоначалното вдъхновение избледнява, заменено от натрупващо се напрежение заради отчаяните опити на родителя да се реваншира за своето дълго отсъствие...

Преди да застане зад камерата, роденият в Новосибирск актьор си изкарва хляба на театралната сцена, където е играл дори Хамлет. Заради "чудовищната нищета" в началото на 90-те той отива в телевизията - творчески компромис, който променя живота и кариерата му.

"В армията служих с човек, който беше учил операторско майсторство във ВГИК. И в най-трудното време той си беше наред - снимаше реклами. Казах му: "Спасявай ме, че ще умра от гладна смърт". Така и аз започнах да снимам реклами и животът стана по-лек. Излиза, че до отиването ми в RenTV не съм бил никъде на щат...", разказва в интервю пред "Российская газета" и признава:

"Да, нямам професионално режисьорско образование. А технологията усвоявах направо на терен. Моите университети са: по теория - будката, където могат да се купят книги за кино, по практика - залата на Киноцентъра, където гледах филми."

Именно така попива от влиянието на режисьори като Тарковски, Микеланджело Антониони, Ингмар Бергман и Акира Куросава. Без професионално кинообразование е и операторът на "Завръщане" Михаил Кричман - завършил Полиграфическия институт. И двамата получават националните награди "Ника", а Европейската филмова академия обявява Звягинцев за откритието на годината.

Композиторът Андрей Дергачов пък творял на домашния си компютър, а иначе работел като жива статуя при входа на московски ресторант...

Във филмографията на режисьора между "Завръщане" и миналогодишният "Левитан", спечелил "Златен глобус", Лондонския кинофестивал и наградата за сценарий в Кан, са още "Изгнание" (2007) и "Елена", който също е сред филмите за онлайн гледане в Kidamom.com.

"Левиатан" (2014), който беше и руската номинация за "Оскар", разказва за сблъсъка на обикновен човек с корупцията в градче до границата с Финландия, на Баренцово море. Филмът беше определян като "драма на ужасите, атакуваща злоупотребата с власт в днешна Русия... стъпила на библейския мит за Йов"