Филмът от 2011 г е поредната разтърсваща драма на руския режисьор, която разглежда класовото разслоение в съвременното градско общество. Гледай в Kidamom заедно с други филми онлайн

Гледай "Елена" онлайн в Kidamom.com

Сюжетът: Елена (Надежда Маркина) е възрастна жена, омъжена повторно за бизнесмена Владимир (в ролята - режисьора на "Белоруската гара" Андрей Смирнов), с когото са съжителствали години наред. Той обаче я третира не толкова като съпруга, колкото като слугиня...

Всяка вечер тя прекарва часове наред в гледане на тв сериали, докато мъжът й следи спортните предавания в съседната стая. Сутрин се събуждат, закусват заедно и водят бегъл разговор.

Елена е свикнала с този начин на живот и единственият й проблем е нейният алкохолизиран син Сергей (Алексей Розин). Той живее със собственото си семейство в бедно предградие и постоянно е в затруднено финансово положение. Веднъж месечно Елена посещава внуците си и дава пари на сина си. 

Внезапно обаче Владимир получава инфаркт и решава да направи завещание в полза на своята дъщеря от предишен брак - Екатерина (Елена Лядова), а на съпругата си да остави пожизнена рента. Тогава скромната и послушна Елена се решава на отчаяна постъпка...

Описван като филм за класовото разслоение в съвременното градско общество, "Елена" имаше премиера на кинофестивала в Кан 2011, където беше отличен със специалната награда на журито в секцията "Особен поглед".

Музиката е на Филип Глас, а режисьорът Андрей Звягинцев, който миналата година стана отново призьор в Кан с "Левиатан", е и съавтор на сценария.

В родината си "Елена" получава 10 номинации за наградите "Златен орел", от които печели в категориите за филм на годината, режисура, операторска работа, поддържаща актриса - Лядова. Тя побеждава и на другите академични отличия, "Ника", за които номинациите на лентата са общо седем, а отличията - четири, вкл. за режисура, операторска работа и главна женска роля.

Награда "Ника" тогава получава и Смирнов, но за сценария на собствения си филм "Жила-была одна баба".