Софи Търнър, популярна като Санса Старк от сериала "Игра на тронове", е младата Джийн Грей / Феникс в един от най-очакваните филми на 2019 г., който за първи път извежда героите на поредицата в Космоса

Софи Търнър, популярна като Санса Старк от сериала "Игра на тронове", се завръща като младата Джийн Грей / Феникс в един от най-очакваните филми на 2019 г., който слага край на сагата X-Men, започнала през 2000 г.

Героинята й, играна в ранните X-Men филми от Фамке Янсен, придобива зла свръхсила, след като е облъчена от мощно слънчево изригване по време на мисия в открития Космос, подобно на други комиксови персонажи на "Марвъл" - Фантастичната четворка. С нейния възход сега настъпва падението на X-Men...

"X-Men: Тъмния феникс", по кината от 7 юни, e 12-ият филм за хората мутанти. Надеждите бяха да сложи начало на нова трилогия, но след като "Дисни" придобиха киностудията "Туентиът сенчъри фокс", стана ясно, че поредицата няма да продължи в този вид. Можем да очакваме обаче интегрирането им във филмовата вселена на "Марвъл комикс", които също са собственост на "Дисни". 

Виж още: Как продължава филмовата вселена на "Марвъл"?

Тук е представена алтернативна версия на събитията от предишните филми, която се отклонява от хронологията дотук.

Сюжетът на "X-Men: Тъмния феникс" ни връща към 1992 г., когато Чарлз Екзевиър е още млад и се играе от Джеймс Макавой.

Джеймс Макавой (вляво) с Коуди-Смит Макфий, Тай Шеридан и Александра Шип в кадър от "X-Men: Тъмния феникс"

След като новите сили на Джийн Грей излизат от контрол, той трябва да се справя не само с нейната нестабилност, но и с извънземни, които възнамеряват да се възползват от тази мощ, за да властват над галактиката...

Режисьор и сценарист на "X-Men: Тъмния феникс" е дебютантът зад камерата Саймън Кинбърг, продуцент на кинохитове като "Пепеляшка", "Марсианецът" и "Дедпул", но най-вече сценарист с богата филмография, вкл. на три предишни заглавия от поредицата и римейка на "Фантастичната четворка".

Кингбърг на снимачната площадка с Майкъл Фасбендър (вдясно)

Освен по "X-Men: Последен сблъсък" (2006), "X-Men: Дни на отминалото бъдеще" (2014) и "X-Men: Апокалипсис" (2016), той е работил по популярни филми като "Шерлок Холмс", "Мистър и мисис Смит" и анимационния сериал "Междузвездни войни: Бунтовниците".

Сред новите актьорски попълнения е Джесика Частейн, чиято героиня е извънземно в човешко тяло.

В ролите си като младите X-Mен отново влизат и Майкъл Фасбендър (Ерик Леншер / Магнито), Никълъс Холт (Ханк Маккой / Звяра), Александра Шип (Ороро Монро / Буря), Оливия Мън (Елизабет Брадок / Сайло), Тай Шеридан (Скот Самърс / Циклоп), Коуди Смит-Макфий (Курт Вагнер / Нощна сянка), Евън Питърс (Пиетро Максимоф / Живака, известен още като Куиксилвър от филма "Отмъстителите: Ерата на Ултрон") и Дженифър Лорънс, която за четвърти - и последен - път е цялата в синьо за ролята на Рейвън / Мистик.

Последният X-Men филм всъщност ще е The New Mutants (Новите мутанти), чиято премиера беше изместена за пролетта на 2020 г., но там жанрът е по-скоро хорър, а персонажите са съвсем различни...

Колкото до "Тъмния феникс", критиката не е благосклонна, а фенове със съжаление отбелязват, че X-Men са умрели още с Върколака в "Логан" (2017), който имаше голям успех и дори беше номиниран за "Оскар".