Ирландската приказка, която беше номинирана и за "Оскар", спечели единодушно голямата награда от Международния фестивал на анимационния филм

"Песента на морето" (2014) на ирландския режисьор Том Мур спечели голямата награда на Международния фестивал на анимационния филм във Варна, чието 11-о издание се състоя от 9 до 13 септември.

Първата пълнометражна анимация с награда от форума, журито го отличи единодушно като своя любим тип 3D филм, съчетал идеално драмата, дизайна и детайла.

По-рано тази година детският филм беше едно от петте заглавия, номинирани за "Оскар". Тогава спечели "Героичната шесторка" на "Дисни". Режисьорът и анимационната студия са били сред кандидидатите за статуетката и с "Брендън, или Тайната на Келс" (2009).

Главната героиня в "Песента на морето" е малката Сирша, която живее на остров край Ирландия със своя по-голям брат Бен и баща им (Брендън Глийсън), пазача на фара.

Бен обвинява нея за смъртта на майка им, изчезнала след раждането на сестричката му, но не знае, е, че двете принадлежат към митичните морски създания селки, които в морето са тюлени, а на брега свалят кожата си, за да бъдат хора... и Сирша може би е последната от своя вид...