Вдъхновен от комиксите на "Марвъл", екипът на "Дисни" пренася на голям екран историята на детето чудо Хиро Хамада

След анимацията "Чудната петорка", класиките "Великолепната седморка" (и "Седемте самураи"), "Фантастичната четворка" и петимата извънземни от "Пазители на Галактиката", поредната група супергерои са "Героичната шесторка" - новата пълнометражна анимация от създателите на "Разбивачът Ралф" и "Замръзналото кралство", който се превърна в най-касовия анимационен филм за всички времена. .

"Героичната шесторка" (с оригинално заглавие Big Hero 6) разказва за детето чудо в областта на роботиката Хиро Хамада. С помощта на най-близкия си спътник - робота Беймакс, момчето се обединява с група начинаещи бойци за спасяването на бързо развиващия се високотехнологичен град Сан Франсокио (от Сан Франциско и Токио), заплашен от престъпен заговор.

Към екипа на Хиро се присъединяват неговите талантливи приятели: брат му Тадаши, пристрастеният към адреналина Гоу Гоу Тамаго, маниакът на тема чистота Уасаби Ноу-Джинджър, експертът в химията Хъни Лемън и момчето ветрило Фред.

Филмът спечели "Оскар" в категорията за пълнометражна анимация, а в създаването му отново участват българи: Светла Радивоева (аниматор) и Ива Ичевска (художник по осветлението). Режисьори са ветеранът в "Дисни" Дон Хол ("Мечо Пух", 2011 г.) и Крис Уилямс ("Гръм", 2008 г.), работили за студията и като сценаристи.

"Героичната шесторка" е забавна анимация, но не за супергерои, а за суперзубъри. Това става ясно и от първия тийзър към филма - Хиро вече е измислил екипировката на Беймакс и се опитва да го "опаковa", но задачата се оказва много по-трудна, отколкото изглежда, заради големите размери и тромавото поведение на робота...

По кината през януари 2015 на 2D, 3D, IMAX и 4DX, озвучен на български.