McLaren MP4-X има иновативен дизайн, който може да промени като цяло болидите във Формула 1

Формула 1 е не просто най-класния шампионад по автомобилизъм, това е и бизнес за милиарди долари, където и най-малкото предимство може да ти донесе победа. Затова в края на един от най-слабите си сезони от години насам екипът на "Макларън" представи нов дизайн на болидите си - McLaren MP4-X. Да, и ние забелязахме приликата с батмобила.

Това е първият по-сериозен редизайн, който болидите виждат от много време. Производителят отдавна работи по изцяло нова концепция за болид от ново поколение.

Дизайнът на McLaren MP4-X е проектиран с една основна цел - овладяване на алтернативни източници на енергия. Формата на шасито се променя, за да се приспособи към различните аеродинамични изисквания. 

Mclaren mp4 x otgore

Дъното ѝ е изцяло изработено от тунели за въздух, които придават още по-аеродинамична форма. Те все още не са позволени във Формула 1, но промените може да се наложат с времето. Вътре в кабината пък пилотът има на разположение дисплей и постоянна информация за състоянието на гумите.

Mclaren mp4 x otstrani

Интересна е още една друга, изцяло нова технология - целият болид е покрит с електроди, които превръщат околния въздух в плазма. Тя може да се използва за увеличаване на скоростта и подобряване на завоите.

Mclaren mp4 x otzad

Всъщност дизайнерите на "Макларън" твърдят, че няма нито един елемент от McLaren MP4-X, който вече да не съществува. Повечето иновативни системи обаче са все още в начален стадий за развитие. 

Такава е системата за контрол на функциите чрез мисъл. Към момента е възможно почти всички дейности в болида да се извършват само с мисловната дейност от пилота, но тепърва тези системи ще претърпяват еволюция, за да станат по-достъпни.

Mclaren mp4 x opred

Източник: Smartnews.bg