Парламентарната комисия за промени в конституцията гласува ново съотношение във ВСС

На днешното заседание на парламентарната комисия за промените в конституцията депутатите приеха предложението на АБВ да се намали общата бройка на прокурорите във Висшия съдебен съвет (ВСС) от 12 на 11.

В подкрепа на идеята гласуваха 8 народни представители, депутатите на ГЕРБ и Реформаторския блок гласуваха против, а "Атака" се въздържа, съобщава OFFnews.

Подливане на вода на "историческия компромис"

Това на практика изравнява съотношението между членовете в прокурорската колегия във ВСС избрани от парламента и от гилдията. Така колегията ще се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите, и петима, избрани от Народното събрание.

Така реално бе променена ключова част от т.нар. "историческият компромис" за съдебната реформа, който бе постигнат в края на юли между политическите сили. Тогава Реформаторския блок отстъпи от отпадането на тайния вот и намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет, което беше едно от основните искания на Блока.

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6 - председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

Също така на днешното заседание не бе прието намаляването на мандата на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища от 7 на 5 години., както и решенията на ВСС да се приемат с явно глауване. 

Коментари от Комисията

Лъчезар Никифоров от партията на Първанов обяви, че участниците в управлението може да преосмислят отношението си към явното гласуване във ВСС, само ако мине квотното преструктуриране. 

"Считаме, че Народното събрание трябва да гарантира еднаква независимост и на съдиите, и на прокурорите и следователите", категоричен беше той.

"Има очевидни неща. На първо място, има едно огромно мнозинство, което е формирано за защита на статуквото в прокуратурата и то беше демонстрирано. Нито една поправка, която да касае работата на прокуратурата, не беше подкрепена, освен от нас и реформаторите. На второ място, основната битка, която се проведе от силите, които защитават статуквото, беше да се направи такова съотношението в колегиите, които ще бъдат формирани след разделянето на ВСС, че в прокуратурата да не може да се случи нищо, за да останат нещата в същото положение", коментира зам.-председателят на комисията Атанас Атанасов в интервю за БНР.

Без Иванов ДСБ си тръгват от властта

Реформата в съдебната система е каузата на министъра на правосъдието Христо Иванов, който не веднъж е заявявал, че ако реформата не мине, ще подаде оставката си. Оставката му така или иначе е искана от представители на опозицията, както и на подкрепящата правителството АБВ.

Срещу министър Иванов тече кампания в редица медии. Според него и според представители на Реформаторския блок това се случва именно заради опита на министъра да прокара реформата. 

Днес от ДСБ, един от ключовите лагери в Реформаторския блок, заявиха готовност да напуснат управлението, ако Иванов бъде сменен от поста министър на правосъдието. 

"Христо Иванов ще е министър до тогава, докато представителите на ДСБ са във властта. Ние сме комплект. Не може да бъде изваден Христо Иванов от правителството, въпреки волята на ДСБ, в това сме категорични", заяви зам.-председателят на партията Атанас Атанасов. 

Източник: OFFnews, БНР