Немските части обаче няма да участват във военни действия

И Германия се присъединява към анти-ИД коалицията. Днес долната камара на германския парламент одобри правителствения план за присъединяване на Германия към военната операция срещу "Ислямска държава" в Сирия, съобщава Би Би Си.

Германски войски няма да влизат в битка. Немската армия трябва да изпрати шест разузнавателни изтребителя "Торнадо", фрегата, самолет за презареждане и до 1200 войници, но без да участва активно в бойни действия. 

Общо 292 от депутатите подкрепиха плана за действие, 146 се обявиха против него, а 7 се въздържаха.

Гласуването идва ден, след като Великобритания нанесе първите си въздушни удари по Сирия. 

Виж още: САЩ са готови за сухопътни атаки срещу "Ислямска държава"

Това ще бъде най-мащабната текуща военна операция на Германия зад граница. Предвижда се тя да продължи една година и вероятно ще струва 134 млн. евро. Ако правителството иска да удължи операцията, ще трябва да търси одобрението на Бундестага. 

Очаква се два от изтребителите и самолетът за презареждане да бъдат изпратени следващата седмица във военновъздушната база "Инджирлик" в Турция. Те обаче няма напълно да се включат в действие по-рано от следващия месец. 

Виж още: Русия започна въздушни удари в Сирия

Фрегатата, която трябва да помага за защитата на френския самолетоносач "Шарл де Гол" в Източното Средиземноморие, също ще бъде изпратена в скоро време.
 

Източник: Би Би Си