Оръжейната ни индустрия е изпратила за иракските кюрди 1800 броя "малки огнестрелни оръжия" и 6 млн. бройки боеприпаси

Само от август до септември 2014 г. България е изнесла 1800 броя "малки огнестрелни оръжия" и 6 млн. бройки боеприпаси за иракските кюрдски бойци "Пешмерга". Информацията е от ежегодния доклад на организацията Small Arms за търговията с малки огнестрелни оръжия по света. 

Под графата "малки огнестрелни оръжия" влизат леки картченици, автомати, автоматични и снайперистки карабини, пистолети и револвери. Именно от търговия с такива оръжия за посочения период страната ни е спечелила 3,7 млн. долара, или около 6 млн. лв. 

Виж още: Служебното правителство засекрети оръжейната помощ за кюрдите в Северен Ирак

България е на второ място по печалби от оръжейни доставки за иракските кюрди "Пешмерга", които са едни от най-големите противници на "Ислямска държава".

Германия - рекордьор по продажби на оръжие

Освен от нас те са купували оръжия от още 12 държави, като най-голям дял в продажбите има Германия. Немските оръжейни концерни са достигнали продажби на стойност 91 млн. долара само за един месец.

Срещу тази внушителна сума те са изпратили в Иракски Кюрдистан 30 противотанкови установки "Милан" с общо 500 противотанкови ракети, 200 РПГ-та "Панцерфауст" - отново предназначени за противотанкови действия, 8 000 карабини G3 с 2 млн. куршуми за тях, 8 000 карабини G36 с 4 млн. куршуми за тях, 8000 полуавтоматични пистолета P1 с 1 млн. патрона за тях и т.н.

Виж още: Германия се включва във военната офанзива срещу ИД

Допълнително с това за пешмергите Албания е изнесла 15 хил. ръчни гранати, както и 20 хил. снаряда за 40-милиметрови минохвъргачки, Естония - 1 млн. броя куршуми, калибър 7,62 милиметра – стандартен боеприпас на въоръжение в НАТО. А Франция, където само преди месец станаха кървавите атентати в Париж, е изнесла неизвестен брой тежки картечници "Браунинг M2", както и неизвестен брой муниции.

Оръжия за пешмергите са внасяли още Хърватия, Унгария, Иран и САЩ. За САЩ и Хърватия няма и данни какво точно са изнесли.

Източник: smallarmssurvey.org, actualno.com