След футболен рецитал на "Мала Маракана" отново имаме отбор, който ще играе в Европа наесен

България и тази есен ще има отбор в европейските клубни турнири, след като "Лудогорец" след като успя да победи като гост с 4:2 "Цървена звезда" и по този начин с общ резултат 6:4 отстрани сръбския шампион. В редовното време мачът отново завърши 2:2 по подобие на срещата в Разград, но в продълженията "орлите" в крайна сметка стигнаха до крайния успех, пише Football24.bg

Футболистите на Георги Дерменджиев излязоха уверени на "Мала Маракана" и още от самото начало смело поглеждаха към вратата на домакините. Сърбите обаче първи нанесоха своя удар в 17-та минута след лошо избита топка и гол от далечно разстояние на Доналд, като това беше първата им по-сериозна възможност в мача.

Само 7 минути по-късно обаче Кафу успя да премине покрай четирима от отбраната на "Цървена звезда" и с мощен шут под гредата изравни резултата. 

"Лудогорец" продължи да изглежда по-стойностния отбор на терена и след чудесна контраатака в 40-та минута Вандерсон с прецизен диагонален изстрел от около 20 метра направи обрата пълен.

За съжаление на българския шампион обаче в рамките на 2 минути след гола на Вандесон централният бранител Игор Пластун си изкара два жълти картона и бе изгонен. На почивката обаче на път към тунела играчите от двата отбора влязоха в пререкания, при които голмайсторът от първата среща за "Цървена звезда" Гелор Канга изпусна нервите си и удари Светослав Дяков, за което получи директен червен картон от главния съдия. Така и така втората част на мача започна при изравнени състави.

Вторто полувреме започна по-дефанзивно, като "Лудогорец" предпочетоха да играят на контраатака. Планът на Георги Дерменджиев обаче не сработи, защото в 61-та минута Цървена звезда получи правото да изпълни дузпа. Катай стреля от дъгата на наказателното поле, Стоянов изби, но влезлият като резерва Палмино фаулира Уго Виейра в стремежа си да стигне пръв до избитата топка. Луис Ибаниес пое отговорността и изравни резултата.

В 76-та минута всички в зелено изтръпнаха, когато Доналд бе изведен в наказателното поле но за щастие ударът му мина в страни от вратата. До края на редовните 90 минути Вандерсон на два пъти имаше възможност да донесе успеха на българите, но безуспешно и така се стигна до две продължения по 15 минути.

Само три минути след подновяването на играта Марселиньо изведе по чудесен начин Вандерсон, който с техничен изстрел отново изведе Лудогорец напред в резултата. Едва няколко минути по-късно Вандерсон вкара и третия си гол в този мач, решавайки всичко в полза на Лудогорец. Мисиджан бе изведен от Моци с дълъг пас, ударът му бе избит от стража на Звезда, но Вандерсон стигна първи до отскочилата топка и вкара на празна врата.

В 108-та минута Джон Руис от състава на домакините имаше възможност да намали резултата, но Владо Стоянов прояви отличен рефлекс и изби в корнер. До края на двубоя сърбите така и не успяха да стигнат до нещо по-сериозно и срещата просто се доигра пред почти напълно опразнените трибуни.

Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев не скри задоволството си от успеха на неговия отбор срещу Цървена звезда, който гарантира минимум участие в груповата фаза на Лига Европа за шампиона на България. Специалистът изрази надежда, че всички българи ще застанат зад „орлите” в предстоящите им европейски битки.

"Ние вече влязохме през парадния вход на Лига Европа. Искаме да стигнем и по-далеч и всички българи да имат възможност да се радват на големи отбори в Шампионската лига. Нека хората чуват името на България с отбора "Лудогорец". Аз като дойдох в отбора казах, че ще станем шампиони и ще играем в Шампионската лига не на майтап. Искам винаги всеки наш отбор да бъде поддържан, независимо "Левски", ЦСКА, "Славия" или "Берое". Когато всички имат успехи, българският футбол ще има друго лице", заяви след края на мача наставникът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев.

"При заминаването обещах един луд мач. Радвам се, че се получи такъв. По-важното обаче е, че победихме по един категоричен начин. Въпреки множеството пропагандни и неприятни писания, някои дори по адрес на хора от клуба, ние демонстрирахме нашето лице. Това, което вие и друг път сте го виждали - на един отбор, който не се отказва и до последно се бори за успеха. Да, имаше момент, в който той можеше да ни се изплъзне, но в крайна сметка видяхте, че адът на “Мала Маракана” не е толкова страшен. Те пяха, ние играхме", коментира пък изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев.

"Не се ядосах толкова от бомбичките пред хотела снощи, колкото от факта, че днес продаваха по 5 евро чаша вода на нашите фенове. Те не са богати хора, пропътували са това дълго разстояние и не заслужават такова отношение. Не е нормално това. От Цървена звезда трябва добре да се замислят. Чуха се и много лоши неща по адрес на България, затова се радвам, че защитихме честта на родината. Първата голяма крачка я направихме, когато станахме шампиони. Сега направихме втора голяма стъпка, остава плейофа. Да се надяваме, че всички заедно ще пътуваме отново за двубоите от груповата фаза на Шампионската лига", заяви Петричев.

Източник: Football24.bg