Може ли командирът на ВВС, който подаде оставка от поста си, да даде на БСП и АБВ конкурентен кандидат за президентските избори?

Генерал Румен Радев. Ако сте чували името в последните дни, не е случайно. Командирът на воненновъздушните ни сили е най-вероятният ляв кандидат за президент на изборите на 6 ноември, след като подаде оставка от поста си. 

Преди дни генерал-майор Радев подаде формално оставка, искайки да бъде пенсиониран заради подготвяната съвместна охрана на българското въздушно пространство. 

Досега ген. Радев не е афиширал открито политически амбиции, но пък се е опитвал да прави политика на поста, който заема. Миналата година ген. Радев демонстративно подаде оставка заради тежката ситуация в бойната авиация, точно в момента, когато правителството и управляващото мнозинство се опитваха да финализират договореностите с Полша за ремонт на старите руски МиГ-ове, използвани от българските ВВС.

Тогава оставката на ген. Радев съвпадна с усилията на БСП и АБВ да блокират споразумението с Полша, което означаваше или България да остане на практика без военни самолети, или да бъде принудена да търси сделка с Русия. Оставката на ген. Радев бе предотвратена след среща с премиера Бойко Борисов.

След втората оставка Борисов коментира, че съжалява, че е изгубил времето си с Радев, опитвайки се да го разубеди да се оттегля от ВВС. 

Виж още: 10 с апетит за президент

Съжалявам, че с Радев си загубих времето тогава и той ми даваше дума, че няма нищо в политиката – точно обратното, заяви той пред журналисти вчера, като същевременно призна, че военният министър Николай Ненчев го е предупреждавал, че Радев е политическо лице. 

Самата оставка дойде малко след обявяването на ген. Радев като едно от възможните лица, които БСП могат да издигнат за президент. Сред предложените кандидатури от Изпълнителното бюро на БСП фигурират още евродепутатът Илияна Йотова, зам.-шефът на парламента Янаки Стоилов, депутатът Румен Гечев, бившият лидер на социалистите Михаил Миков и омбудсманът Мая Манолова. 

Фактически той е бил издигнат по инициатива на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го е предложила на партийната конференция в столичния район "Оборище", където членува, и която официално пое отговорността за тази стъпка. По неофициална информация Радев е посочен за кандидат за президент само на още няколко места, т.е. не е събрал много номинации.

Въпреки това вчера партиите от "БСП Лява България" обявиха, че застават зад две кандидатури за президент - на лидера на БСП Корнелия Нинова и на ген. Румен Радев. Самата Нинова обаче отказва да излезе на изборите. 

Виж още: Президентски избори на 6 ноември, но кои са кандидатите?

И докато доскоро Мая Манолова се смяташе за най-вероятното лице на БСП за президентските избори, шоуто вече е откраднато от ген. Радев. Това потвърди и коментара на лидера на АБВ Георги Първанов. 

"Още 2007 г., когато издигнах генерал Радев в това звание, знаех, че той може да бъде президент. Борисов вчера беше много притеснен и в изказването му имаше много агресия. Той е уплашен от такъв тип кандидатура. На България в момента не ѝ трябва партийна кандидатура. Ще бъда по-въздържан да коментирам неговата евентуална такава, преди да бъде осовбоден от настоящия си пост", заяви Първанов в сутрешния блок на Нова телевизия и добави, че би се радвал да работи с него.

Така на практика бе даден ясен знак, че вече има кандидатура, която може да обедини лявото и да извади конкурентен съперник на ГЕРБ за изборите.

Фактът, че ген. Радев идва от армията и от ВВС, че е напуснал заради недоволство от това, че охраната въздушното ни пространство може да се повери на чужда страна, че сред населението има желание за лидер, който да действа с твърда ръка (по армейски), го прави силен потенциален кандидат.

Големият му проблем обаче е, че е неизвестен все още. Той не се е появявал толкова много в общественото внимание, че да бъде запомнен. 

Затова ако АБВ и БСП искат Румен Радев да бъде конкурентен кандидат, те трябва да съберат всичките си налични сили и да ги обединят в посока лансирането му и активната му кампания. Иначе Румен Радев просто няма да бъде разпознат и ще стане просто поредният кандидат за президент.