Руският президент е човекът, повлиял най-много на отминаващата 2014 г. в международен план след украинската криза и анексирането на Крим от Русия, посочва френската агенция

Руският президент Владимир Путин оглави тазгодишната класация на агенция "Франс прес" с личностите, определили годината. 

Случилото се в Украйна създаде най-голямото разделение между Изтока и Запада от четвърт век насам, допълват френските анализатори. 

Според тях Путин досега бе труден съюзник на западните страни, а днес е централна фигура в конфронтацията Изток-Запад, която във всеки един момент може да прерасне в нова Студена война.

Виж още: Борците срещу ебола са личност на 2014 г. според "Тайм"

Ислямска държава

Непосредствено след руския държавен глава, на второ място в класацията те посочват лидера на джихадистката групировка Ислямска държава (ИД) Абу Бакр ал Багдади. 

Присъствието на иракчанина, роден през 1971 г., е свидетелство, че годината беше белязана от увеличаване на насилието по света

Неговата групировка завзе големи части от територията на Ирак и на Сирия, като Ал Багдади обяви халифат по тези места. Така се наложи коалиция, сформирана от САЩ, да започне удари по позиции на ИД.

Виж още: Събитията на 2014 г. според "Фейсбук"

Девойките от гимназията в нигерийския град Чибок

На трето място в класацията на "Франс прес" са включени близо 300-те девойки от гимназията в нигерийския град Чибок, които бяха отвлечени от ислямистите от групировката "Боко Харам" през април. 

Съдбата им потресе целия свят и в социалните мрежи бяха организирани кампании за освобождаването им, в които се включиха и редица известни личности, заедно с първата дама на САЩ Мишел Обама. 

Към днешна дата в плена на "Боко Харам" са 219 ученички и няма изгледи за тяхното освобождаване.

Виж още: "Гардиън" обяви 100-те най-влиятелни личности в медиите за 2014 г.

Папа Франциск

На четвърто място се нарежда папа Франциск, въвел нов стил на управление на Римокатолическата църква, защитил пламенно християните от Близкия изток и приканил мюсюлманските лидери и интелектуалци да осъдят насилието на джихадистите.

Виж още: Най-лошата година за децата

Топ 10

Нобеловият лауреат за мир Малала Юсуфзай от Пакистан е на пето място. 

В списъка попадат още 18-годишният Джошуа Вон, един от лидерите на продемократично движение в Хонконг, Даян и Джон Фоули, родителите на американския журналист Джеймс Фоули, обезглавен от ИД в Сирия през август, Оскар Писториус, звездата на параолимпийския спорт, обвинен и осъден по време на продължителен и следен от милиони хора по света процес за убийството на приятелката си в нощта на празника Свети Валентин през 2013 г.,

Томас Пикети, автор на книгата "Капиталът на 21 век", от която се продадоха стотици милиони екземпляри и 50-годишният бивш учителпо английски език Джак Ма, шеф на китайския интернет гигант Alibaba, който днес е най-богатият китаец в света.

Виж още: Най-гледаният мъж в YouTube през изминалата година...