Творбата на Джан Карло Меноти, която възпитава децата в духовност, е написана в средата на ХХ век за телевизията, а сега се завръща на българска сцена в новата постановка на Софийската опера и белет

Балетът "Лешникотрошачката" е задължителният спектакъл, който се играе по Коледа, а тази година Софийската опера добавя в афиша си и опера на рождественска тематика - "Амал и нощните посетители".

Коледната притча за добротата и желанието да бъдеш щедър, дори когато това не е във възможностите ти, завладява публиката още от първата си поява на 24 декември 1951 г. - не на сцена, а по телевизията.

Неин автор е композиторът Джан Карло Меноти (1911-2007), роден в Италия, но работил в САЩ, където става двукратен носител на "Пулицър" с оперите "Консулът" (1950) и "Светецът от Блийкър стрийт" (1955).

Макар и заминал да продължи музикалното си образование зад Океана, той не забравя своето провинциално детство в семейство с осем деца - където подаръците носел не Дядо Коледа, а тримата влъхви.

И когато през 40-те от американския радио-телевизионен гигант Ен Би Си го канят да напише нещо, той създава либретото и музиката за "Амал и нощните посетители" - най-популярната детска опера в САЩ.

Всъщност първоначално композиторът не проявява особен интерес и идеята отлежава няколко години. Когато в музея "Метрополитън" в Ню Йорк обаче вижда едно от платната на Йеронимус Босх по библейската притча за влъхвите, детските му спомени се отключват и го вдъхновяват за сходен сюжет...

"Поклонението на влъхвите“ на прочутия ренесансов нидерландски художник Йеронимус Бош (1450-1516)

Меноти завършва "Амал и нощните посетители" буквално в последния момент преди телевизионното излъчване на живо, а репетициите текат още преди творбата да е изцяло готова.

Сантименталната история, съчетана с музиката - приятна и лесна за изпълнение дори от аматьори - превръщат "Амал и нощните посетители" в традиционнен предколеден елемент не само в програмата на Ен Би Си, а и в коледните представления из цяла Америка.

У нас операта е поставена за първи път в Музикалния театър от режисьора Пламен Карталов през 1992 г., а на следващата година е представена и в НДК. Режисьор на новата постановка в Софийската опера и балет е Юлия Кръстева, която разказва:

"Творбата се базира на библейската притча за поклонението на влъхвите, които, на път към новородения Исус със своите дарове, попадат в бедната къща на Амал и майка му. Малкото недъгаво момче оздравява, след като с готовност подарява единственото, което притежава - своята патерица. Оттук то последва влъхвите като жив пример за чудесата на Младенеца, започнали още с неговото раждане. Идеята на тази опера е за възпитанието на децата в духовност."

Премиерата на "Амал и нощните посетители" в Софийската опера и балет е тази събота, 17 декември, от 17 ч., а следващите представления са на 18 и 26 декември, както и на 7 януари 2017 г. от 11 ч. Диригент е Стефан Недялков. Сценографията, костюмите и мултимедията са на Елена Шопова. Хореограф е Лора Николаева, помощник-режисьор - Румяна Димитрова.

Мариана Цветкова играе Майката, а тримата мъдреци: Каспар, Мелхиор и Балтазар - съответно от Хрисимир Дамянов, Илия Илиев и Стефан Владимиров, а Александър Георгиев е Пажът. Участват и деца от балетната школа на Маша Илиева, както и хорът и оркестърът на Софийската опера и балет. Ролята на Амал се изпълнява от Мария Павлова.