Номер 1 и в тазгодишната класация на TripAdvisor е "Метрополитън" в Ню Йорк. Кои са останалите в топ 10, откъдето трайно изпадна парижкият Лувър?

Музеят за изкуство "Метрополитън" в Ню Йорк (Metropolitan Museum of Art, или The Met) оглавява за трети пореден път класацията с 10-те най-хубави музея по земното кълбо, съставена от потребителите на TripAdvisor. Колекцията му от над 2 млн. експоната обхваща повече от пет хилядолетия световна култура, от праисторията до настоящето.

Освен десетки изложби, там се организират и стотици други прояви: филмови прожекции, пърформънси, обиколки с екскурзовод, занимания за цялото семейство. Като център, който привлича не само любители на изкуството, но и неговите изследователи, "Метрополитън" развива и издателска дейност. Освен това внедрява нови технологии, които правят преживяването в залите на музея още по-вълнуващо - и достъпно, обясняват от културната институция.

Балът в началото на май, с който се откриват ежегодните модни изложби на Института по история на костюма (The Costume Institute), събира звезди от шоубизнеса с най-изтъкнатите моделиери.

Фотогалерия: Звезди и дизайнери

През 2015 г. "Китай в огледалния свят", беше разгледана от над 815 хил. души, миналата година темата беше "Manus x Machina: Модата в ерата на технологиите", а тази година експозицията беше посветена на японската дизайнерка Рей Кавакубо и нейната модна къща "Ком де Гарсон".

Снимка: Paolo Roversi, с любезното съдействие на The Metropolitan Museum of Art

"Метрополитън" съществува от 1872-ра, а в края на юни отчете рекорден брой посетители за тази фискална година - 7 млн. Билетите не са с фиксирана стойност, но се очаква да платите по 25 долара, като за пенсионери тази препоръчителна цена е 17, а за учащи - 12 долара. Деца под 12-годишна възраст влизат безплатно.

В допълнение към основната сграда (The Met Fifth Avenue) на Пето авеню и 82-ра улица, през март м.г. отвори врати и ново крило за съвременно изкуство - The Met Breuer на "Мадисън авеню" и 75-а улица. Колекции и експозиции, свързани с изкуството и архитектурата на Средновековието, се излагат в музейната сграда и парка The Met Cloisters (Обителта) - клон на "Метрополитън" в горната част на Манхатън.

Най-новият им експонат, с който се похвалиха по-рано този месец, е от Древен Египет: позлатен саркофаг на високопоставен жрец от I в. пр.н.е., служил на бога овен Херишеф. Реликвата е внесена в САЩ през 1971-ва и досега е била в частна колекция

В новата класация на TripAdvisor присъстват музеи от всички региони на планетата. Второто място в световния топ 10 тази година също се заема от САЩ с Националния музей на Втората световна война (The National WWII Museum) в Ню Орлиънс, щата Луизиана. По-надолу следват:

3. Музеят "Орсе" (Musee d'Orsay) в Париж, Франция, който е разположен в бивша жп гара на брега на река Сена и съдържа най-голямата колекция картини на импресионисти.

4. Институтът за изкуство в Чикаго (Art Institute of Chicago), вторият по големина в САЩ след "Метрополитън".

5. Ермитажът в Санкт Петербург, Русия (част от който е и Зимният дворец), отбелязал наскоро 250 години от основаването си.

6. Американският Национален мемориал и музей при Кота нула в Ню Йорк (The National 9/11 Memorial & Museum), посветен на жертвите при терористичните нападения от 11 септември 2001 г. и бомбения атентат срещу Световния търговски център през 1993-та.

Виж още: Нов небостъргач сменя кулите близнаци

7. Националният музей по антропология (Museo Nacional de Antropologia) в Мексико сити, Мексико.

8. Музеят на Акропола в Атина, Гърция (TheAcropolisMuseum.gr), който се изкачва все по-нагоре.

9. Музеят "Прадо" (Museo Nacional del Prado) в Мадрид, Испания, основан през 1819 г.

10. Музеят "Виктория и Албърт" (V&A) в Лондон, Великобритания, който влиза в Топ 10 вместо Британския музей (British Museum), изместил миналата година лондонската Националната галерия (The National Gallery), сега наредена под номер 11.

От миналогодишната десетка до 12-о място изпада и музеят "Васа" (Vasa) в Стокхолм, Швеция, където е изложен едноименният кораб, потънал на 10 август 1628 г.

Виж още: "Франкофония" - руски филм за спасяването на Лувъра

Отделна класация за България не е направена; страната ни не присъства и в европейския Топ 25, където британската столица е с най-много обекти там - пет. В списъка фигурират още музеи в Полша (Освиенцим), Франция (Париж), Испания (Мадрид, Билбао), Италия (Торино, Флоренция, Рим, вкл. Ватикана), Австрия (Виена), Германия (Берлин), Холандия (Амстердам).

Лувърът (Musee du Louvre) в Париж, където по-миналата година се състоя мащабна българска изложба на тракийско изкуство, запазва 13-о си място, до което се смъкна, след като през 2015 г. беше в челната петица.

Премиерът Бойко Борисов, френската певица с български корени Силви Вартан и министърът на културата Вежди Рашидов влизат заедно в Лувъра за откриването на изложбата "Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България" (16 април-20 юни 2015 г.) в зала "Ришельо". Снимка: Министерство на културата

Държавният музей (Rijksmuseum) в Амстердам, Холандия, също не успява да се върне в десетката и заема 15-о място, а преди него, под номер 14, е Египетският музей (Museo Egizio) в Торино, Италия.

Следват ги галерия "Уфици" във Флоренция (16), където се намира картината на Ботичели "Раждането на Венера", и музеят "Ван Гог" в Амстердам (17).

Виж още: "Голата маха" и още 10 нецензурирани картини (16+)

На 18-о място е "Институт Рикардо Бренанд" в Ресифе, Бразилия, който е създаден през 2002 г., за да демонстрира колекцията на своя патрон, предприемач от английски произход и потомък на едни от най-крупните производители на захар в региона. 19-и е Музеят на Нова Зеландия (Te Papa Tongarewa) в Уелингтън, а номер 20 - пинакотеката на щата Сао Пауло в едноименния бразилски град.