Строежът на 104-етажния One World Trade Center, който трябва да е готов през 2013-а, го превръща в най-скъпата офис сграда по рода си

На 3,8 млрд. долара беше оценен наскоро 104-етажният небостъргач при Кота Нула (Ground Zero), което го превръща в най-скъпата нова офис сграда в строеж.

Разходите по т.нар. One World Trade Center (в памет на кулите близнаци на Световния търговски център, рухнали след терористичните нападения на 11 септември 2001 г.) са нараснали най-вече заради мерките за сигурност, взети още при проектирането му.

За компенсация пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси са въвели по-високи тол такси при преминаването през мостове и тунели, а освен това е намален бюджетът за транспортна инфраструктура.

Заедно със 124-метровата радиоантена височината на новия небостъргач, който се очаква да бъде завършен в края на 2013 г., ще достига символичните 1776 фута (годината на независимостта на САЩ) - почти 550 м.

Засега строителството върви със стабилни темпове - по един етаж седмично. За по-кратко сградата е наричана и 1 WTC, а по-рано беше известна и като Кулата на свободата (Freedom Tower). Сред наемателите, сключили предварителен договор, са и "Конде Наст" - издатели на "Вог" и още престижни списания.