Под това заглавие, заето от книгите за Алиса, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк се открива тазгодишната модна експозиция, която продължава до средата на август

Пролетната изложба на Института по история на костюма към музея "Метрополитън" (от 7 май до 16 август) тази година разглежда влиянието на китайската естетика върху западната мода и вдъхновението, което Китай оказва върху творческите умове от векове насам.

Експозицията China: Through the Looking Glass включва автентично китайско облекло, картини, порцелан и други произведения на изкуството, дори филми. Сред експонатите са и близо 150 образци на висшата мода и авангардната конфекция.

"Още от най-ранния период на европейските връзки с Китай през XVI в. Западът е бил омагьосан от загадъчните предмети и образи от Изтока. По-късно те служат за вдъхновение на дизайнери като Пол Поаре и Ив Сен Лоран, в чиито модни идеи на всяка крачка се вливат романтика, носталгия и измислица- коментира кураторът от The Costume Institute Андрю Болтън. - В огледалния свят на модата дизайнерите подреждат коренно различни стилистични препратки във фантастична мозайка от китайска естетика и културни традиции."

Рокля на Том Форд от колекцията на "Ив Сен Лоран" за есен-зима 2004/2005, дарена от модната къща на музея "Метрополитън"

В отделни тематични раздели се обръща внимание на отделните периоди в развитието на Китай. ХХ век, по-специално Шанхай от 20-те до 40-те години и основаната след това Китайската народна република, са илюстрирани с кадри от филми на водещи китайски режисьори като Джан Имоу, Чен Кайге, Анг Лий и Уон Карвай, който е и артистичен директор на цялата изложба.

Китайска дворцова одежда от XIX в., от времето на династията Цин (1644-1911 г.), дарена на музея "Метрополитън" в Ню Йорк

В историческо отношение е имало много случаи на "изгубени в превода" - с много добър резултат, коментира Уон Карвай и допълва, че като китайски режисьор се е опитал да създаде "империя на символите" - със значение и за Изтока, и за Запада, което тепърва трябва да се открива и дешифрира.

Вечерна рокля на италианската модна къща "Валентино" от колекцията "Шанхай", 2013 г.

Специален кът е посветен и на китайската опера, с фокус върху кутюрната колекция на Джон Галиано за "Ив Сен Лоран" от пролетта на 2003-та. Включени са предмети от 100-годишната колекция на "Метрополитън" с азиатско изкуство, сред които дарения от видни представителки на китайската общност в САЩ.

Детайл от китайска празнична дреха от периода на династията Цин (1644-1911), XIX в., анонимно дарение от 1944 г.

Сред дизайнерите и модните къщи, представени в изложбата, са още Кристобал Баленсиага, "Булгари", Сара Бъртън (за "Александър Маккуин"), "Картие", Роберто Кавали, Коко Шанел, Кристиан Диор, Том Форд (за "Ив Сен Лоран"), Джон Галиано (за "Кристиан Диор"), Жан-Пол Готие, Валентино, Марк Джейкъбс (за "Луи Вютон"), Карл Лагерфелд (за "Шанел"), "Ралф Лорън", Кристиан Лобутен, Мартин Маргиела,  Вивиан Уестуд, Пол Смит, Джамбатиста Вали и Джейсън Ву.

Фотографиите тук, направени наскоро от Платон, са включени и в илюстрованата книга за изложбата. 

Вечерна връхна дреха в китайски стил, ок. 1925 г., от колекцията на Бруклинския музей в Ню Йорк

Традиционният бал преди откриването, т.нар. Met Gala, е на 4 май със специалното участие на актрисите Дженифър Лорънс и Гун Ли, шефката на Yahoo Мариса Мейър, Уенди Мърдок и главната редакторка на американския "Вог" Ана Уинтур, която има основна роля в организацията на събитието. 

Фотогалерия: Звезди и дизайнери

Източник: Bulevard.bg