От 14 април до 20 юли изложбата "Епопея на тракийските царе" може да бъде видяна в най-големия музей в света

Изложбата "Епопеята на тракийските царе, последни археологически разкопки в България" включва 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо. 

Вниманието на французите е фокусирано върху траките, защото те все още са непознати за света, а образците на тяхното ювелирно изкуство от IV в. пр.н.е., когато е бил разцветът на тракийската държава, са изпреварили по майсторство и разкош редица страни в Европа по онова време. 

И именно в Лувъра специалистите искат да дадат обяснение за произхода и възхода на изкуството на тези наши предци, както и да проследят значението му за развитието на европейската цивилизация. 

Българските експонати са изложени на такова място, че който и да влезе в Лувъра, да мине покрай тях и да ги види, пояснява г-н Лоарет, директор на музея.

Преди да пристъпи в залите, зрителят ще премине през зала І, в която са представени гръцки вази и живописни платна, разказващи митологичния епос на Древна Тракия - чрез историята на Орфей и цар Резос, както и тази на нейните митични царе Терей, Ликург, Диомед. 

В зала ІІ са разположени свидетелствата за издигането на тракийската аристокрация разполагаща с невиждано до този момент богатство - това са гробните дарове от богатите погребения на тракийски аристократи, скрити под надгробни могили, понякога с внушителни размери.

Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата глава на тракийския цар Севт III. 

В зала ІІІ за първи път в чужбина ще бъде представен целият инвентар от царската гробница на Севт ІІІ, открит в могилата Голяма Косматка край Казанлък.

Бронзовата глава на Севт III, златният венец (най-големият досега открит в света), каниите на мечовете му, сечените от него монети, както и всички значими артефакти на тракийското изкуство са разположени в най-престижната зала на Лувъра - бившата спалня на Луи XIV, известна като Залата със седемте камини (La salle des sept cheminees), в самия център на музея. 

В зала ІV присъстват различни тематични фокуси на изложбата. Тракийският град - като занаятчийски и търговски център (Пистирос), или като царски град (Севтополис), е представен чрез каменните надписи на гръцки език на неговата администрация. 

Друг тематичен кръг на изложбата е посветен на културата на гети и трибали чрез находки от гетската столица Хелис и нейния царски некропол (златните дарове от Голямата могила при Свещари). Тук са експонирани известните съкровища от Борово и Летница, съдове от Рогозенското съкровище, както и златният лавров венец и прочутият наколенник от Могиланската могила във Враца, който в продължение на 7 месеца беше реставриран. 

В централната част на залата блести златното съкровище от Панагюрище представящо не само богатството на тракийските царе от второто Одриско царство, но и Тракия като част от голямото семейство на елинистическия свят.

"Епопея на тракийските царе" заеме четири зали от Лувъра. Цената на билета е 12 евро и важи за цялата експозиция на музея. Има специални преференции за безработните, които влизат гратис или с отстъпки. Децата и учениците са с безплатен вход.

Първоначалните прогнози са за 4 млн. посетители и най-вероятно тази цифра ще бъде надхвърлена, защото вече се проявява огромен интерес към изложбата.

Виж още: Тракийската култура в Лувъра

Източник: Bulevard.bg