Според депутата от левицата Кристиан Вигенин Външно министерство е задействало корупционна схема за над половин милион лева

Прокуратурата започна разследване срещу служители на МВнР за престъпление по служба след сигнала на депутата от БСП Кристиан Вигенин. Сигналът е постъпил още на 24 ноември и вече се проверява от ДАНС, съобщава Mediapool.

Вигенин обясни в петък, че след втория тур на изборите МВнР изпратило грами на българските посолства в Европейския съюз да закупят нови телефонни централи с интернет, за да се подобри комуникацията за предстоящото българско председателство на ЕС.

Всеки от посланиците трябвало да преведе над 30 хил. евро за закупуване на телефонна централа, към която имало прикрепена фактура на фирма "Балкантел".

По думите му във фактурата са вписани многократно увеличени разходи за труд и техника, като основен разход е централата или сървър, чрез който телефонните разговори в бъдеще ще преминават през интернет.

По думите на Вигенин за един и същи модел от един и същи доставчик посланиците са получили значително разминаващи се цени за сървъра - между 15 хил. и 25 хил. евро. Негова проверка в обикновен онлайн магазин показала, че такъв сървър струва под 1000 евро. Според депутата е направен опит да се заобиколи законът за обществените поръчки.

"След втория тур на изборите стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов ще подаде оставката на правителството и Министерството на външните работи се разбързва, и редица български посланици получават грами и прикрепена към нея проформа фактура на българската фирма "Балкантел", обясни той.

"Предположих, че отсъствието на министър Митов от няколко важни срещи от последните дни е заради това, че има желание да вземе мерки. Вместо да вземе мерки или поне публично да се разграничи, той шества из парламента и медиите и обяснява и замазва своите провали в ООН", коментира Вигенин.

Не чухме никакви публични изявления по тази тема или разграничение и това ми дава основание да смятам, че въпросната схема е реализирана с негово знание и ще очаквам реакция от него, заяви още народният представител.

Вигенин благодари на прокуратурата и ДАНС за бързата реакция, благодарение на която голяма част от плащанията са спрени, преди да бъдат направени.

Разчитам, че разследването скоро ще приключи и отговорните за тази нагла кражба ще бъдат адекватно наказани, коментира той.

Източник: Mediapool