"Дед Мороз: Битва магов" е епично руско фентъзи, което излиза в навечерието на Коледа

В края на всяка година пуристите мърморят, че Дядо Коледа е корпоративен хибрид, който няма нищо общо с европейските традиции - например Св. Николай (Sinterklaas) раздава лакомства на децата в началото на декември, придружен от Черния Петър, а навремето коледните подаръци се разнасяли от Тримата влъхви.

У нас дългогодишен любимец на децата беше Дядо Мраз, който след промените беше заменен от побългарена версия на американския Санта Клаус, в червения костюм от рекламите на "Кока-кола", чието лице е от близо един век.

Видео: Като "Отмъстителите", само че за деца

Дядо Мраз и неговата Снежанка обаче са все още актуални в някои бивши соцдържави - най-вече в Русия, където празнуват Рождество Христово не на 25 декември, а след Нова година.

А него трудно можем да си го представим по-величествен (и младолик) от Фьодор Бондарчук, потомък на цяла кинодинастия и режисьор на военни епоси като "Девета рота" и "Сталинград".

Много по-значителна е неговата филмография като актьор, а най-новото му превъплъщение е в един от тазгодишните празнични блокбъстъри - "Дед Мороз: Битва магов", който излиза в Русия от 24 декември.

Сюжетът:

Видения с летящи огнени чудовища се присънват на тийнейджърката Маша. Съучениците й се присмиват, майка й преживява - но веднъж в самия център на Москва девойката става наяве свидетел на сражение между крилатите огнени чудовища и млади хора, наричащи себе си магове.

Един от тях в последния момент спасява Маша от нападението на химера. Така момичето попада в секретна корпорация, където узнава, че Дядо Мраз наистина съществува и оглавява армията от магове, които могат да управляват снега и леда и пазят Земята от набезите на тъмни сили. А новогодишният празник се оказва магически ритуал, който хората по цялата планета извършват ежегодно, без дори да подозират, че участват в най-мащабната битка между доброто и злото.

Дядо Мраз съобщава на Маша, че съдбата на света ни виси на косъм и именно от нея зависи кой ще победи - светлината или мрака...

"Дядо Мраз: Битката на маговете" е режисиран от Александър Войтински, известен със суперпродукции като "Призрак" и "Черната мълния".

Злодеят Карачун се играе от Алексей Кравченко, дебютирал като дете с главната роля в разтърсващата драма на Елем Климов по сюжет от Втората световна война "Иди и виж" (1985).