В новия филм, по кината от 9 юни под режисурата на Алекс Кърцман, мумията е жена. Виж трейлърите с БГ субтитри и плакатите, припомни си предишната версия и се запознай с плана за останалите чудовища на "Юнивърсъл"

Помним "Мумията" на Стивън Самърс от 1999 г. и двете му продължения, където действието се развиваше през първата половина на ХХ век.

Филмът със същото заглавие, който се задава в началото на юни, обаче изглежда доста по-страховит, защото е ситуиран в съвремието и заплашва с опустошение (за кой ли път) Лондон - и не само.

Том Круз играе главната роля в екшъна, а героинята на София Бутела е древноегипетска принцеса, която тръгва да преобразява съвременния свят според своите представи.

Екзотичната алжирка, която днес навършва 35, започва кариерата си като танцьорка, а в миналогодишния "Стар трек: Отвъд" беше сексапилна извънземна и отново носеше обилен грим.

Партнират му носителят на "Оскар" Ръсел Кроу като д-р Хенри Джекил, Кортни Б. Ванс (сериала "Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън"), Джейк Джонсън (сериала "Кое е това момиче") и Анабел Уолис (сериала "Династията на Тюдорите").

Сюжетът:

Когато случайно се натъкват на древноегипетска гробница, откривателите й дори не подозират, че това не е обикновено светилище на загинал преди хиляди години владетел, а затвор за царица, която се е възползвала от своята власт, за да се сдобие със зли сили. Амунет била погребана жива дълбоко под земята, а когато героят на Том Круз я освобождава по невнимание в наши дни, дори не подозира, че отприщва път към апокалипсиса...

Оригиналът на "Юнивърсъл" е от 1932 г., а вие си припомнете римейка от 1999 г. с Брендън Фрейзър и Рейчъл Уайз, където във фараона (и мумията) Имхотеп се превъплъти южноафриканският актьор Арнолд Вослу.

"Юнивърсъл" възраждат поредицата, превърнала се и в увеселителен атракцион, под режисурата на Алекс Кърцман. Той е известен покрай работата си с Джей Джей Ейбрамс като продуцент и съсценарист на сериалите "Наричана още...", "Експериментът", "Хавай 5-0", "Слийпи холоу", "Скорпион", "Високо напрежение" и предстоящия "Стар трек: Дискавъри", а за големия екран - блокбъстъри като "Стар трек" и "Трансформърс".

Сега на него и сценариста на последните "Бързи и яростни" Крис Морган е възложено да продуцират новите филми за всички класически чудовища на киностудията, сред които са още чудовището на Франкенщайн, Човека вълк, Създанието от Черната лагуна, Невидимия, годеницата на Франкенщайн и граф Дракула, който вече "възкръсна" в "Дракула: Неразказан" (2014).

Сценарист на "Мумията" е Джон Спейтс ("Прометей", "Доктор Стрейндж"), а следващият им "чудовищен" проект, отново с Том Круз, е "Ван Хелсинг", в чиято роля преди са влизали Хю Джакман и Антъни Хопкинс.

"Мумията", под мотото "Добре дошли в новия свят на богове и чудовища", идва в кината от 9 юни.