Легендата на клубове като "Аякс" и "Барселона", смятан за най-добрия европейски футболист на XX век и повлиял върху поколения играчи и треньори, си отиде от рак на 68-годишна възраст

Един от най-легендарните футболисти на всички времена Йохан Кройф почина на 68-годишна възраст. Тъжната вест беше обявена в официалния сайт на великия холандски играч и треньор. Преди пет месеца той разгласи, че се бори с рак на белия дроб.

Кройф е постигнал почти всичко в спортната си кариера, а след нея става и основен ментор на сегашната футболна философия на "Барселона", припомнят Sportal.bg. Вдигал три пъти "Златната топка" (1971, 1973 и 1974 г.), печелил куп отличия на клубно и национално ниво, той записва името си с огромни букви в спортната история като символ на тоталния футбол и емблема на иновативното мислене.

Мнозина футболни специалисти го определят като най-значимата фигура в модерната игра, а в края на 90-те го избират за европейски футболист на века. От родния му ФК "Аякс" обявиха, че фланелката с номер 14 е била и завинаги остава негова.

Хендрик Йоханес Кройф е роден на 25 април 1947 г. в Амстердам, много близо до стадиона на "Аякс". Точно на 10-годишния си рожден ден започва да тренира в детско-юношеската школа на клуба. Дебютира в професионалния футбол на 15 ноември 1964 г. и много бързо започва да прави впечатление с изявите си.

Цели осем пъти печели шампионската титла на Холандия, а с "Аякс" три поредни години стъпва и на европейския връх. На мондиала през 1974-та не успява да изведе тима до златните медали - "лалетата" се препъват на финала. В началото на 70-те години няколко сезона безспорно е определян като най-добрия на планетата.

След грандиозния си трансфер в Барселона успява да спечели шампионската титла и в Примера дивисион. Големите му успехи обаче бледнеят пред неговия футболен поглед, елегантния стил на игра и хищническия голов нюх, на които се възхищават и ще продължават да се възхищават поколения наред. 

Треньорската му кариера трае едва десетилетие, но е изключително бляскава. С отбора на "Аякс" завоюва КНК, а в началото на 90-те изкачва "Барселона" до невиждани в историята на клуба висини. Под негово ръководство отборът, добил прозвището "дрийм тим", печели за първи път европейската купа, а в Ла Лига триумфира цели четири последователни пъти.

Кройф открива футболисти като Христо Стоичков и ги прави едни от най-силните в света. Над всичко обаче е наследството, което оставя. Футболният клуб на "Барселона" започва нов път на дългогодишно развитие, който е еталон на футболната карта. Още от детско-юношеската школа се налага един стил на игра - с много подавания и тотална доминация върху топката.

Кройф знаеше как да остане вечен и го направи с невероятния си футболен интелект и революционно мислене. Поклон пред паметта му!