Попзвездата се включи в междурасовите спорове със своя първи сингъл от 2014 г. насам, който натовари с допълнителна символика в клипа, отличен с шест от видеонаградите на MTV

В началото на годината Бийонсе се включи в подновените дебати за ролята на афроамериканците със сингъла Formation, който пусна броени часове преди участието си с "Колдплей" и Бруно Марс в шоуто на почивката между полувремената на Супербоула.

Видеото пък беше определено като любовно писмо към Ню Орлиънс - и подкрепа за движението Black Lives Matter, което ратува за справедливо отношение към черната раса от страна на полицията и съдебната система.

На най-емблематичния кадър певицата е полегнала върху местна полицейска кола, потъваща в наводнението, което причини преди десетилетие ураганът Катрина.

На видеонаградите на MTV 2016, раздадени тази неделя в нюйоркската "Медисън скуеър гардън", Formation победи в категориите поп, хореография (в конкуренция с нейния Sorry), режисура (Мелина Мацукас), операторска работа, монтаж и клип на годината, където се състезаваше с Hello на Адел, Hotline Bling на Дрейк, Famous на Кание Уест и Sorry на Джъстин Бийбър.

С визуалния си албум Lemonade, взел приза за пълнометражно видео, Бийонсе събра осем статуетки от общо 11 номинации, като беше отличена и за Hold Up, който стана женски клип номер 1.

Третият й тоалет за вечерта, с който прие последната награда за Formation, пък беше истинска булчинска рокля Yolan Cris Couture Calamo.

Концертната премиера на парчето беше в началото на февруари на "Левис стейдиъм" в Санта Клара, където "Денвър бронкос" спечелиха финалния мач от Националната футболна лига срещу "Каролина пантерс".

Тогава певицата анонсира и едноименното си световно турне Formation, което започна от Северна Америка в края на април, а през лятото обикаля Европа с няколко дати във Великобритания и Ирландия плюс концерти в Дюселдорф, Цюрих, Амстердам, Париж, Милано, Копенхаген, Стокхолм, Франкфурт, Брюксел и Барселона.

Медиите в САЩ коментираха гига на Бийонсе за Супербоул 2016 и като отдаване на почит към Майкъл Джексън, Малкълм Екс и Черните пантери, чиито барети носеха танцьорките й. Вдигнатите юмруци също препращаха към партията на чернокожите, основана преди 50 години.

Заедно с фронтмена на "Колдплей" Крис Мартин тя се включи и в хита на Бруно Марс (от Марк Ронсън) Uptown Funk.